Przegrzebki z sosem truskawkowym i chipsami z prosciutto

Sezon na truskawki zawsze jest za krótki, więc trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Dzisiejszy przepis udowadnia wszystkim sceptykom, że truskawki to nie tylko materiał na ciasta, wypieki, słodkości i desery, ale również produkt, który bardzo dobrze sprawdza się w daniach wytrawnych.

Moim zdaniem, truskawki, podobnie zresztą jak niektóre inne owoce dobrze komponują się w roli dodatku w zestawieniu z pewnymi rodzajami mięsa. Z pewnością każdy z was słyszał o kaczce w pomarańczach, z wiśniami czy sosem żurawinowym. To samo odnosi się np. do wieprzowiny. Pieczeń bądź też polędwiczki wieprzowe lubią towarzystwo owoców przygotowanych do nich na sposób wytrawny. Różnego rodzaju pasztety także serwuje się nierzadko z rozmaitymi konfiturami, chutneyami itp. Dla mnie, odpowiednie połączenie mięsa i owoców to coś, za czym naprawdę przepadam. W tej materii lubię łamać pewne stereotypy i iść krok dalej zaskakując zwykle wszystkich, gdyż efekt końcowy okazuje się co do zasady niespodziewanie pyszny. To, co teoretycznie do siebie nie pasuje, często okazuje się miłą kulinarną niespodzianką. Warto mieć więc otwartą głowę 😉

Dzisiaj idę krok dalej i owoce – sezonowe truskawki zestawiam z owocami morza, a konkretnie z przegrzebkami. Znam takich, co na samą myśl o tym połączeniu zrobiliby wielkie oczy. Truskawki i przegrzebki? Przecież to nie pasuje. Otóż nie, jest wręcz przeciwnie. Słodkawe przegrzebki i słodkie truskawki pod postacią wybitnego sosu są dla siebie stworzone. Tutaj wszystko gra i nic się nie gryzie, a sam sos jest na tyle uniwersalny, że podać go można choćby do piersi kaczki, wieprzowiny czy nawet grillowanego łososia. Przełamcie granice i spróbujcie takiego zestawu.

Składniki ( około 4 porcje ):

500-600g świeżych truskawek

około 16 przegrzebków ( 4 sztuki na osobę )

10 plastrów prosciutto

ocet balsamiczny

sól, pieprz

chili w płatkach lub dobrej jakości sos chili

3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody

liście świeżej bazylii

oliwa i kawałek masła do smażenia

Przygotowanie: Truskawki miksujemy w blenderze na gładką masę zostawiając kilka sztuk w całości ( te odłożone truskawki kroimy na połówki ). W garnku umieszczamy zmiksowane truskawki, dodajemy odłożone pokrojone truskawki, wlewamy chlust octu balsamicznego, dorzucamy posiekane liście bazylii ( około 10 listków ), szczyptę soli, pieprzu, chili w płatkach lub sos chili ( 1/4 łyżeczki chili w płatkach lub 2-3 łyżki sosu chili). Zawartość garnka mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy sos zagotuje się, wlewamy skrobię wymieszaną z wodą i mieszamy, aby lekko zagęścić sos. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, doprawiamy w razie potrzeby do smaku i zdejmujemy z ognia.

Plastry prosciutto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut, aż otrzymamy chrupiące chipsy. Uważajmy, aby nie przypalić naszego prosciutto.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i odrobinę masła. Przegrzebki doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z każdej strony mniej więcej minutę.

Ciepły sos umieszczamy na półmisku lub na talerzach. Wykładamy przegrzebki, a pomiędzy nimi umieszczamy chipsy prosciutto.

Takie przegrzebki widziałbym w towarzystwie np. różowego szampana, franciacorty czy cavy, ale też dobrego rose, pinot noir, beaujolais, lekkiego cabernet franc z Doliny Loary.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *