Risotto z morelami i prosciutto z kaczki

Fenomenalne risotto na lato – delikatne, lekkie, ze świeżymi i soczystymi morelami, które idealnie komponują się z całą resztą. Choć dodatek owoców może niektórych zdziwić, to zapewniam, że nie ma się czego bać. To wciąż wytrawne risotto, a podane z prosciutto z kaczki jest niemalże kompletne pod każdym względem.

Wiadomo nie od dziś, że kaczka lubi towarzystwo owoców, a z morelami nie jest inaczej – z nimi również świetnie się dogaduje. Kaczka w risotto występuje pod postacią mojego domowego prosciutto, cienko pokrojonego, tak, jak prawdziwe prosciutto powinno się podawać. Jest to dość niecodzienny sposób na przyrządzenie mięsa kaczki, ale gdy raz spróbujecie, gwarantuję, że będziecie przygotowywać je znacznie częściej. Tym bardziej, że nie wymaga ono zbyt wiele pracy.

Wypróbujcie poniższy przepis na to oryginalne risotto i zaskoczcie kogoś nietuzinkowym daniem.

Składniki ( około 4 porcje ):

przepis na prosciutto z kaczki znajdziesz w tym wpisie

300-400g ryżu do risotto ( ja użyłem carnaroli )

4-5 moreli, pokrojonych w kostkę

1 mała cebula, drobno posiekana

1 litr wywaru warzywnego

150ml białego wytrawnego wina

masło

70g startego parmezanu

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

różowy pieprz

sól, pieprz

Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Zwiększamy nieco ogień, dodajemy ryż i kontynuujemy smażenie mieszając całość. Po chwili wlewamy wino i dalej mieszamy, aż alkohol odparuje.

Dolewamy chochelkę gorącego wywaru i zmniejszamy ogień. Mieszamy nieustannie risotto dolewając kolejną porcję wywaru, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta przez ryż. To zajmie około 15 minut. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest miękki, ale stawia delikatny opór naszym zębom. Dorzucamy morele, rozmaryn, starty parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy pół łyżki masła. Zdejmujemy z ognia, mieszamy całość, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty.

Gotowe risotto wykładamy na talerze lub do miseczek, posypujemy różowym pieprzem, a na wierzchu układamy plasterki prosciutto z kaczki.

Takie risotto proponuję zestawić np. z rieslingiem, roero arneis, chardonnay, pinot blanc, pinot grigio, białym winem musującym, gewurztraminerem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *