Mus morelowy z glazurowanymi morelami w bourbonie

Letni deser z sezonowych, soczystych moreli idealny na wakacyjne popołudnie. Mus ma korzenny, kuszący smak, który intensyfikują jeszcze skarmelizowane morele w bourbonie. Przygotowuje się go bardzo prosto, a mimo to sam w sobie stanowi wykwintny deser, który z pewnością każdy doceni.

Składniki ( 4-6 porcji ):

Mus:

500g dojrzałych moreli

50g cukru trzcinowego

3 laski cynamonu lub 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

200ml śmietanki kremówki

5 żółtek

100ml wody

100g cukru

Glazurowane morele:

12 dojrzałych moreli

120g cukru trzcinowego

50ml bourbonu

posiekane pistacje do dekoracji

Przygotowanie: 100ml wody, 100g cukru umieść w małym rondelku i podgrzewaj powoli, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop cukrowy będzie przejrzysty, zwiększ ogień i umieść w garnku termometr cukierniczy. W szklanej misce ubij mikserem żółtka na gęstą i puszystą masę.

Gotuj syrop, aż osiągnie temperaturę 120 stopni. Zestaw go z ognia. Przy włączonym mikserze, wlewaj cienkim strumieniem wrzący syrop do ubijanych żółtek. Ubijaj na najwyższych obrotach, aby masa zwiększyła objętość i stała się kremowa. Gdy masa nieco ostygnie, schłódź ją w lodówce.

Morele wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Rozgrzej patelnię o grubym dnie. Obtocz owoce w cukrze trzcinowym i ułóż morele na patelni pojedynczą warstwą. Podgrzewaj, aż skarmelizują się z obu stron. Przełóż do miski, wymieszaj z przyprawami i odstaw.

Usuń laski cynamonu ( jeśli były użyte ) i zmiksuj morele na puree w blenderze. Ubij kremówkę na sztywno i wymieszaj z morelowym puree. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną i schłodzoną masę i wszystko delikatnie ze sobą połącz. Przełóż mus do miseczek i schłódź, podczas gdy przygotujesz glazurowane morele.

Glazurowane morele:

Podziel morele na połówki lub ćwiartki. Ułóż pojedynczą warstwą w płytkim naczyniu. Posyp cukrem, skrop bourbonem i zostaw na godzinę. Następnie rozgrzej większą patelnię, wyłóż na nią morele i podgrzewaj, aż zaczną się karmelizować. Przewróć je na drugą stronę i podgrzewaj jeszcze chwilę. Zdejmij z patelni i lekko ostudź.

Gotowe glazurowane morele wyłóż na porcję musu, całość posyp pistacjami i podawaj.

Do takiego musu polecam np. kieliszek białego wina z późnego zbioru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *