Krem z pieczonej papryki i pomidorów z mozzarellą oraz chipsami z jarmużu

Uwielbiam to połączenie i często wracam do tego przepisu modyfikując jedynie dodatki próbując czasem wymyślić coś nowego. Baza natomiast pozostaje niezmienna: świeża papryka i równie świeże, soczyste pomidory to sprawdzony zestaw, który naprawdę dobrze smakuje.

Z tego przepisu najlepiej korzystać w sezonie, kiedy to mamy dostęp do najświeższej papryki i pomidorów. Warto oczywiście, w miarę możliwości, poszukać takich naturalnych, pełnych smaku od lokalnych rolników, do których mamy zaufanie. Poza sezonem, pomidory można zastąpić samodzielnie przygotowanym wcześniej lub gotowym, dobrej jakości przecierem pomidorowym, który również dobrze spełnia swoją rolę. Paprykę zdecydowanie polecam upiec w piekarniku, gdyż wydobywa to z niej głębię smaku, co finalnie wzbogaca nasz krem.

Jaki dodatki, proponuje mozzarellę oraz chipsy z jarmużu. Użyłem małych kulek mozzarelli, ale można też sięgnąć po zwykła i porwać ja na mniejsze kawałki. Do tego chrupiące i zdrowe chipsy z jarmużu i chlust dobrej oliwy, Lista składników jest naprawdę krótka, a efektem końcowym nie powstydziłaby się żadna restauracja.

Składniki ( 4-6 porcji ):

3-4 czerwone papryki

8-10 świeżych, dobrej jakości pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych ( można zastąpić przecierem pomidorowym )

kulki mozzarelli ( lub kawałki zwykłej mozzarelli )

dobrej jakości oliwa

sól, pieprz, wędzona papryka

100g paczkowanego jarmużu lub liście świeżego jarmużu

Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć papryki i piec około 20-30 minut, aż skórka przypiecze się i lekko pociemnieje. Wyjąć papryki z piekarnika, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 15 minut. Gdy papryki ostygną, obrać je ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Następnie paprykę pokroić na mniejsze kawałki.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Liście jarmuży oderwać od łodygi. Umieścić je w misce, skropić oliwą, posypać solą i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć jarmuż i piec 10 minut. Wyjąć i odstawić.

Do blendera włożyć paprykę i pokrojone pomidory. Dodać trochę oliwy, nieco soli, pieprzu, wędzonej papryki i całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką. Przelać krem do garnka i powoli go podgrzać.

Ciepły krem rozlać do misek/głębszych talerzy, dodać kulki mozzarelli, posypać chipsami z jarmużu i skropić oliwą.

Spróbujcie zestawić taki krem z kieliszkiem albarino, sauvignon blanc, młodą rioją, chianti.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *