Kilka słów o kolejnych dwóch bardzo dobrych winach z oferty Viniteranio, które z przyjemnością wypiłem w miniony weekend. Tym razem były to dwie Riojy: biała Monte Real Fermentado en Barrica 2013 oraz czerwona Anares Reserva 2009 Bodegas Olarra.
Monte Real Fermentado en Barrica 2013 to dzieło producenta Bodegas Riojanas, o którym wspominałem już przy okazji innej jego etykiety, a mianowicie Monte Real Reserva, która to Rioja zrobiła na mnie ogromne wrażenie ( Zobacz Tutaj ). Tym razem spróbowałem jego Riojy w białym wydaniu.
Wino powstało z odmiany Viura (90%) oraz z Malvasii (10%). Ta pierwsza nazywana jest czasem w La Rioja „królową białych winogron”. Z Viury tworzy się wina białe, od wytrawnych przez słodkie, aż po musujące ( Viura to inaczej Macabeo, jeden z głównych szczepów używanych do produkcji Cavy ). Ponadto Viura jest używana także w kupażach win czerwonych. Jest to odmiana o sporej kwasowości, która cechuje się odpornością na utlenianie. Dobrze nadaje się więc do dojrzewania.
Powyższa Rioja Monte Real powstała z dojrzałych winogron w późnym zbiorze, co dodatkowo wpływa na możliwość dłuższego dojrzewania. Fermentacja odbywała się w nowych amerykańskich beczka. Następnie wino i dojrzewało 4 miesiące w beczkach na osadzie z codziennym batonnage. To zdecydowanie zaokrągliło fakturę wina, dodało mu struktury, wzbogaciło paletę aromatyczną, czuć to wyraźnie podczas degustacji tej Riojy. Żółta suknia ze złotymi refleksami. W nosie niezwykle złożone i eleganckie wino. Mamy tu cytrusy , głównie cytryna i pomarańcz. Odnajdziemy też jabłko, pigwę, dymną wanilię. Do tego akcenty orzechowo – karmelowe, przypominające nieco Sherry Fino. W ustach równie złożone, świeże, bogate, dobrze zbudowane, krągłe. Przyjemnie łączy smak owoców z nutami tostowymi, wanilią i odpowiednią kwasowością. Na koniec długi owocowo – oleisty finisz. Poważne wino, które wymaga dobrego towarzystwa kulinarnego. Pasować będą tłuste ryby, ryby wędzone, owoce morza w cięższych sosach, potrawki z owoców morza. Biała Rioja lubi też dodatek orzechów, szafranu. Ponadto piersi bażanta, kuropatwy, kaczki zawinięte w boczek, wędzoną szynkę czy jamon serrano będą świetnie komponować się z nieco dymną i orzechową Rioją. Pasuje też wieprzowina np. karczek, żeberka. Biała Rioja to zwykle dobrze zbudowane wino i nie boi się poważniejszych połączeń kulinarnych.
Druga Rioja to Anares Reserva 2009 Bodegas Olarra.
BODEGAS OLLARA znajduje się w sercu La Rioja Alta. Producent w 2013 roku zdobył tytuł najlepszego hiszpańskiego producenta na międzynarodowym konkursie International Wine & Spirit Competition w Londynie. Tym samym tytułem uhonorowany został w 2015 roku na konkursie BERLINER WEIN TROPHY. Ponadto sama Rioja Anares Reserva zdobyła wiele wyróżnień. Zresztą słusznie. Jest to wino z dużą klasą. Powstało z Tempranillo 90%, Garnacha 5%, Mazuelo i Graciano 5%. Rioja zaliczyła 18-miesięczny pobyt w nowych beczkach. Głęboki rubinowy kolor. Sporo tu czerwonych, dojrzałych owoców. Doszukałem się tez pieczonej śliwki, trochę czarnej porzeczki. Do tego przyprawy, kakao, odrobina ziemistości, subtelne drewno w końcówce. Usta owocowe, dojrzałe, skoncentrowane, pełne, ale jednocześnie delikatne. Beczka przyjemnie wtopiona w całość, pojawia się pod koniec zaznaczając swoją obecność. Elegancka Rioja w nowym stylu. Prawdziwa klasa. Do białego i czerwonego mięsa ( pieczony kurczak, wieprzowina ), kotlecików z jagnięciny, średnio ostrego curry, musaki, grillowanych warzyw, chili con carne, marokańskiego mięsnego tadżinu.
Wina zakupiłem u importera Viniteranio
Polecam bo warto