Trzy razy truskawki

Sezon na truskawki w pełni, trzeba więc to wykorzystać. W czerwcu praktycznie  nie ma  dnia, w którym nie zjadłbym choćby kilku truskawek. Ponadto jak co roku, przetwory i konfitury z truskawek już trafiły do słoików. Przyjemnie otworzyć taki słoiczek w środku zimy i wykorzystać jego zawartość do jakiegoś deseru, ciasta, czy jako dodatek do serów. Albo po prostu wyjadać konfiturę ze słoiczka.  Czysta przyjemność.

Skoro obecnie truskawek nie brakuje, postanowiłem użyć ich także w różnych  potrawach ( trzy przepisy poniżej ), które sobie przyrządziłem. Truskawki sprawdzają się nie tylko jako składnik słodkich dań, ale także na ich bazie można skomponować różnego rodzaju sosy, które świetnie łączą się z mięsem. Ponadto w cieplejsze dni można zaserwować chłodnik truskawkowy z rozmaitymi dodatkami.  Do tego mnóstwo truskawkowych koktajli, smoothie, domowych lodów itp. Ja z wykorzystaniem truskawek przygotowałem sobie m. in. Galette z truskawkami, mozzarellą i fetą, Pieczoną fetę z karmelizowanymi truskawkami, suszonymi pomidorami i orzechami oraz…….. Domowy likier truskawkowy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na początek przepis na Galette z truskawkami i dwoma rodzajami sera: mozzarellą i fetą. To taka słodko – wytrawna alternatywa dla pizzy lub ciasta. Smakuje naprawdę doskonale na ciepło, jak i na zimno. Używam jako bazy ciasta do pizzy, ale można tez użyć ciasta jak na tartę.

Składniki:

  • Ciasto na pizzę ( przepis w tym wpisie )
  • Kilka truskawek, pokrojonych na połówki
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 kawałek fety, ok. 100g
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Ocet balsamiczny
  • Ewentualnie liście mięty do posypania

Przygotowanie: Ciasto na pizzę rozwałkować na kształt dysku.  Na cieście rozłożyć plasterki truskawek, pokruszoną mozzarellę, pokruszoną fetę, posypać pieprze ziołowym, skropić octem balsamicznym i zawinąć brzegi ciasta. Można na wierzch dodać listki mięty. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut aż ciasto nieco się zarumieni.

Dla chętnych, polecam kieliszek Beaujolais, lekki, owocowy Pinot Noir, Valpolicella, Bardolino, Schiava, Pelaverga, Anjou, musujące rose. Możemy też spróbować z białymi winami z późnego zbioru.

 

 

 

 

 

 

Teraz kolej na Pieczoną fetę z karmelizowanymi truskawkami, suszonymi pomidorami i orzechami. Jest to doskonała propozycja na słodko – wytrawne zakończenie posiłku. Ładnie prezentuje się na talerzu i co najważniejsze, świetnie smakuje. Osobiście bardzo lubię, gdy w deserach znajdzie się jakiś ser. Sery, czy to same, czy właśnie w takiej postaci jak prezentuję, idealnie nadają się na deser, choć niektórym może to się wydać dziwne. Polecam wypróbować.

Składniki ( 1 porcja ):

  • 1 kawałek fety ok. 150g
  • 3-4 truskawki, pokrojone w kostkę
  • 3-4 suszone pomidory, drobno pokrojone
  • Klika dowolnych orzechów, grubo posiekanych
  • Miód
  • Ocet balsamiczny
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Oliwa

Przygotowanie:  Kawałek fety skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, aż ser lekko się przypiecze. Można też włączyć funkcję grilla na ostatnie 3 minuty. W tym czasie na patelnię wrzucić truskawki, pomidory, łyżkę miodu, cukier, cynamon, skropić wszystko octem balsamicznym i smażyć, aż truskawki miękną, około 5 minut. Wyjąć fetę z piekarnika i ułożyć na talerzu. Na wierzch położyć mieszankę z patelni, posypać orzechami i dodatkowo polać całość sosem, który pozostał na patelni.

Do picia wybierzmy lekkie czerwone wino jak np. Beaujolais, Bardolino, Valpolicella lub rose, bądź lekko słodkie białe np. Riesling, Vouvray. W wersji nieco bardziej luksusowej – Franciacorta Rose.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przyszedł czas na Domowy likier truskawkowy. Można go przygotować w niezwykle szybki sposób, pod warunkiem, że wcześniej robiliśmy konfitury czy dżemy z truskawek. Jak wiadomo, po przygotowaniu konfitury zostaje sporo słodkiego soku z owoców. Ten sok można zabutelkować i wykorzystać jako baza do różnych napojów, ale też można użyć go właśnie do domowego likieru. Wystarczy pożądaną ilość słodkiego soku zmieszać ze spirytusem ( ja użyłem około 3 litrów soku i pół litra spirytusu ) i otrzymujemy szybki słodki likier truskawkowy. Można oczywiście macerować całe truskawki w spirytusie przez dłuższy czas, ale tutaj proponuje szybką wersję. Kilka butelek tego likieru już trafiło do mojej piwniczki.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *