Jakie wino do makaronu?

A w zasadzie to powinienem napisać jakie wino do makaronów, gdyż mamy ich niezliczoną ilość. I nie chodzi mi tu o kształt pasty, ale o sosy, dodatki, które w przypadku makaronu odgrywają kluczową rolę. To właśnie pod ich kątem należy dobierać odpowiednie wino.

Specjalistami od makaronów są Włosi, ale i Azjaci mają w tym temacie sporo do powiedzenia. Chociaż prawdziwe włoskie i azjatyckie dania makaronowe opierają się na innej technice ich przygotowywania, to mają one jedną wspólną cechę – odpowiednio przyrządzone są pyszne. Wielu z nas pewnie często gotuje różnego rodzaju makarony ( sam ostatnio przygotowałem sobie jeden ), więc być może warto rzucić także okiem na kilka moich sugestii odnośnie łączenia wina właśnie z makaronami. Jak zawsze chętnie poznam wasze ulubione zestawienia.

Jak wspomniałem, nie ma znaczenia z jakim kształtem/rodzajem pasty mamy do czynienia. To, co wpływa na dobór wina do makaronu to smak sosu i dodatki, które znajdują się w naszym makaronowym daniu. Możliwości  i wariacji na temat sosów i dodatków, jakie mogą znaleźć się w makaronie jest nieskończona ilość. Ja postaram się wskazać na kilka tych najbardziej popularnych, które sam sobie przygotowywałem, bądź tych, które miałem okazję jeść w różnych miejscach. Z pewnością każdy z was dorzuciłby do poniższej listy coś od siebie. W kwestii doboru odpowiedniego wina do waszych ulubionych dań makaronowych, jak zawsze możecie do mnie śmiało pisać.

  • Makarony słusznie kojarzymy przede wszystkim z kuchnią włoską i także włoskie wina pasują do nich znakomicie ( ale nie tylko one ).
  • Makaron z ziołami, warzywami, pesto np. bazyliowym – spróbujmy Vermentino, Sauvignon Blanc, Falanghina, Roero Arneis, Gavi, węgierskiego Furminta, Verdejo, Gruner Veltlinera, Verdicchio.
  • Makaron z kremowym sosem – Soave, Bianco di Custoza, Greco di Tufo, białe wina sycylijskie, pełniejszy Viognier, burgundzkie Chardonnay, Franciacorta.
  • Makaron z sosem serowym- tu poszukajmy chrupkich białych win Verdicchio, lekkie Chardonnay, bądź lżejszych czerwonych jak Barbera czy Merlot.
  • Makaron z sosem pomidorowym – prosty sos pomidorowy bez zbędnych dodatków sprawdzi się z prostym Chianti lub innym codziennym Sangiovese, niebeczkową Barberą, prostszą Garnachą, czerwonymi sycylijskimi ( np. Frappato), niezbyt złożonym Montepulciano d’Abruzzo, Zweigeltem, a nawet ze zwykłym Z białych warto spróbować z Pinot Grigio, Verdicchio.
  • Makaron z owocami morza ( mule, krab, krewetki itp. ) – Verdicchio, Vernaccia di San Gimignano, Muscadet, bezbeczkowe Chardonnay, wytrawne Rose. Makaron z sosem z dodatkiem homara prosi o pełniejsze Soave lub Chardonnay.
  • Makaron z mięsnym sosem ( także z sosem mięsno – pomidorowym, kiełbaskami, pulpecikami ) – poszukajmy pełniejszego Sangiovese np. Chianti Classico. Inny wybór to czerwone z Sycylii ( Nero d’Avola, Nerello Mascalese, Perricone ), Primitivo, nieco bardziej złożony Zinfandel, Valpolicella Ripasso, Malbec, pełniejsza Garnacha, Barbera, Vino Nobile di Montepulciano, Montepulciano d’Abruzzo, Blaufrankisch, wina z Langwedocji, Rodanu, ale nie za bardzo potężne.
  • Makaron z grzybami/truflami – Merlot, Pinot Noir, Barolo, Barbaresco, pełne Chardonnay lub Soave.
  • Makaron z sosem z dziczyzną – idealnie komponuje się z Barolo, Barbaresco, Amarone. Można spróbować też z poważnym Ribera del Duero lub dojrzałą Rioją Gran Reservą.
  • Makarony na sposób azjatycki ( moja wielka miłość )pod pojęciem azjatycki makaron kryje się cała masa możliwości i trudno tu o generalizację. Jednak przyjmijmy, że dobrym rozwiązaniem powinny być takie wina jak np. Riesling, Rose, Sauvignon Blanc, wina musujące, Valpolicella, Frappato, Carmenere, Shiraz, owocowy Merlot, Pinot Noir, Pinotage. Jeżeli makaron zawiera dodatek czerwonego mięsa można sięgnąć po wskazane czerwone wina.

To kilka propozycji, zestawień sprawdzonych przeze mnie. Jak zaznaczyłem, możliwości makaronowych wariacji jest znacznie więcej. Jeżeli chcecie, możecie podzielić się ze mną swoimi pomysłami, chętnie się z nimi zapoznam. A póki co, czas ugotować dobrą pastę i otworzyć równie dobre wino.

Pamiętajcie też, by zapoznać się z ogólnymi zasadami wine and food pairingu – tutaj i tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *