Quinta do Portal – warto zapamiętać

Są takie wina, obok których nie można przejść obojętnie, które długo pozostawiają po sobie niezwykle pozytywne wrażenia, i do których chce się po prostu wracać. Kolejny już raz zachwyciłem się winem z pięknej Doliny Douro, gdyż właśnie stamtąd pochodzi bohater tego wpisu.  Ale nie tylko samo wino zasługuje na większą uwagę, warto też poznać bliżej jego producenta, który wykonuje świetną robotę, gdyż w swoim portfolio ma jeszcze kilka innych skarbów.

Tym producentem jest Quinta do Portal, a wino, które chwalę już od początku to ich czerwona Reserva 2008. Win od Quinta do Portal próbowałem kilka razy wcześniej, choćby podczas niedawnej degustacji Wines of Portugal ( tutaj), więc dobrze wiedziałem czego miej więcej należy się spodziewać po ich Reservie. Co do samego producenta, to Quinta do Portal posiada kilka posiadłości w dolinie rzeki Pinhao ( podregion Cima Corgo ), która jest niewielkim dopływem słynnego Douro ( Pinhao to też miasto w Dolinie Douro ). Ich winnice znajdują się na wysokości od 200 do 550 m n.p.m., łącznie około 100 hektarów. Dobra ekspozycja na słońce, różne wysokości, gleby pozwalają na uprawę wysokiej klasy winogron i tworzenie wyjątkowych win, co z czystym sumieniem mogę potwierdzić. Quinta do Portal to rodzinna firma, która z pasją i poświęceniem podchodzi do sztuki winiarskiej, co następnie znajduje odzwierciedlenie w każdej butelce ich win. Potwierdzeniem tego są również liczne międzynarodowe nagrody dla ich produktów.  Wytwarzają wina klasy DOC Douro, Porto, Moscatel do Douro, a nawet wina musujące.  Sam trzymam u siebie w piwniczce ich czerwoną Grande Reservę, Porto Vintage oraz Moscatela do Douro. Piłem też ich białe kreacje, które  stanowią dobry przykład białych Douro. Flagowe wino producenta to Auru – jest to jednak opowieść na inną okazję ( najdroższa etykieta Quinta do Portal ).W każdym bądź razie, wina od Quinta do Portal w moim przekonaniu zasługują na uwagę w szczególności tych, którzy są jak ja – wielkimi miłośnikami win z tego majestatycznego regionu, jakim jest Douro. A ci niezdecydowani, po ich spróbowaniu też z pewnością docenią potencjał drzemiący w Douro.

Jeśli chodzi o Quinta do Portal Reserva 2008, to jest to wino dojrzałe, bardzo eleganckie, wyróżniające się, Douro w wykwintnym wydaniu. Rocznik 2008 prezentuje się wciąż świeżo, żywo, ale jednocześnie prężnie i solidnie. Myślę, że  wino odpowiednio przechowywane może jeszcze poleżakować kilka lat. Ja otworzyłem je właśnie teraz i jest to właściwy moment, by cieszyć się tym , co wino oferuje, jednak jeszcze dwa, trzy lata mu nie zaszkodzą. Czuję tu ciekawy potencjał. Czerwona Reserva  to blend w skład, którego wchodzi  Tinta Roriz ( 45% ), Touriga Nacional ( 40% ) oraz Touriga Franca ( 15% ). Ręczny zbiór winogron, co jest typowe dla tarasowych, trudno dostępnych winnic Douro. Wino dojrzewało 9 miesięcy w nowych francuskich beczkach.  Posiada intensywnie rubinowy kolor wpadający w lekką purpurę na krawędziach. Prezentuje interesujący bukiet, który ewoluuje wraz z czasem spędzonym w kontakcie z powietrzem. Początkowo uderza wyraźny, aczkolwiek elegancki zapach świeżych i suszonych kwiatów jak fiołki, róże, bez. Do tego soczysty, dojrzały owoc (malina, śliwka ) w perfekcyjnej harmonii z beczką. Z czasem ujawnia się nam nieco bardziej ciemno owocowe wnętrze wina, kwiaty znikają, a czujemy jeżynę, czarną porzeczkę, nieco balsamiczne tło oraz aromaty trzeciorzędne: przypieczoną piankę, nutę gorzkiej czekolady. W smaku mamy powtórzone spektrum ciemno owocowych aromatów z dodatkiem ziół. Wino jest dobrze zbudowane, jednak nie przytłacza.  Wyczuwalne wyraźne, ale dojrzałe taniny, obecna na dobrym poziomie kwasowość, złożoność, równowaga owocu  i beczki prowadzi do długiego finiszu podkreślając wyróżniającą osobowość tego wina. Wszystko układa się w niezwykle smaczne puzzle, subtelna siła i moc idzie w parze z elegancją i wdziękiem. Wino świetne już dziś, ale można dać mu jeszcze trochę czasu.  Do niespiesznej degustacji w dobrym towarzystwie. Pewnie najlepiej smakuje z widokiem na tarasy Douro.

W kwestii kuchni, to do takiego wina powinniśmy postarać się o równie eleganckie towarzystwo na talerzu. Dobrze sprawdzi się ono  z potrawami na bazie mięsa: pieczona jagnięcina, wołowina, wieprzowina, mięsne gulasze, steki, grillowane mięsa, dziczyzna. Mięsu mogą towarzyszyć np. grzybowe sosy, azjatyckie marynaty np. char-siu, sos z czarnej fasoli z chili. Także kombinacja mięsa i owoców wypada dobrze np. kaczka  ze śliwkami, jagnięcina z morelami, daktylami. Inne propozycje to cassoulet z kaczki, kiełbasek i fasoli, żeberka/wołowina w panierce z dodatkiem ziaren kawy i pieczonymi ziemniakami, mussaka z jagnięciną i bakłażanem, makaron ryżowy smażony z wieprzowiną, sosem sojowym i shiitake. Do tego dojrzale, twarde sery, bogate dania na bazie makaronów, grillowane/pieczone warzywa z beszamelem.

Quinta do Portal Reserva jest również dobrym przykładem wina na prezent dla wielbicieli tego stylu. Więcej o winach na prezent tutaj oraz w zakładce Wino na Prezent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Importer: Pinot

2 odpowiedzi na “Quinta do Portal – warto zapamiętać”

    1. Od kiedy po raz pierwszy spróbowałem win od Quinta do Portal, często do nich wracam. Jak napisałeś – świetny producent, co ja również potwierdzam.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: