Shiraz Viognier Yalumba 2015

Jeszcze jedno wino od Yalumby i również z linii Y Series ( poprzednia etykieta tutaj ). Tym razem sięgam po Shiraz Viognier – mieszankę, która stała się całkiem popularna np. w Australii, a praktyka dodawania Viognier do odmiany Shiraz ( Syrah ) pochodzi z północnego Rodanu we Francji. Szczepy te rosną obok siebie w apelacji Cote- Rotie i tam też winiarze mogą dodać do swoich czerwonych win zbudowanych na bazie Syrah do 20% Viognier (w przypadku użycia Viognier oba szczepy muszą fermentować razem ), choć obecnie mało kto tak robi.  Tak czy owak, jeżeli Viognier pojawia się w czerwonych winach z Cote-Rotie, to jego udział jest niewielki.

Viognier dodaje Shiraz’owi dodatkowego, interesującego aromatycznego kopa i sprawia, że dzięki temu można otrzymać  naprawdę ciekawe wino. W Australii win na bazie Shiraz Viognier spotkamy  całkiem sporo. Są one produkowane w Australii Południowej ( Barossa Valley, McLaren Vale ), a także np. w Victorii ( Yarra Valley ). Shiraz Viogier zyskuje na popularności również w Nowej Południowej Walii, a nawet w Australii Zachodniej. Poza sama Australią, takie blendy spotkamy również w Kalifornii czy RPA.

Mój Shiraz Viognier to dzieło Yalumby, a więc nie może pochodzić z innego miejsca jak z Australii ( a dokładniej z regionu Australia Południowa ). Posiada głęboko rubinowy kolor  z fioletowym refleksem. Pachnie pikantnie, z odrobiną skóry w początkowej fazie. Pieprzna konfitura z ciemnych owoców, dojrzała jeżyna, ciemna wiśnia, ciasto owocowe. Do tego cynamon, fiołki, trochę słodkiego tytoniu, woda różana, galaretka owocowa,  lukumi. Średnio pełne, dość aksamitne w ustach z wyraźnym pikantno-owocowym akcentem. Śliwkowe podniebienie uzupełnia lekko ziemisty posmak.  Kwasowość całkiem w porządku. 14.5% alkoholu nie przytłacza. Dobrze pijalne, ale jednocześnie ambitne wino.

Do mięs w stylu barbecue, kaczki po pekińsku, żeberek w sosie słodko-kwaśnym, wołowiny czy wieprzowiny w sosie hoisin lub z dodatkiem fasolowego sosu chili, satay z wołowiny, chili con carne, kebab, grillowane warzywa śródziemnomorskie, musaka, pieczona jagnięcina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Importer: Sommelier Dystrybucja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *