Tatar z opiekanego serca wołowego

Podroby budzą u wielu osób niechęć już na samą myśl, choć spora część  ich przeciwników nigdy podrobów nie próbowała. Wątróbka, ozór, serca, cynaderki – niektórzy nie chcą w ogóle o tym słyszeć, a tym bardziej znaleźć tego na swoim talerzu. A całkiem niesłusznie, gdyż podroby odpowiednio przygotowane są niezwykle smaczne i bogate w wiele wartości odżywczych.

Podroby można przyrządzić na wiele sposobów – bardziej tradycyjnie, nieco nowocześniej, a także stworzyć z nich wykwintne  danie. Ja dziś zaproponuję coś z wykorzystaniem serc wołowych, które są powszechnie dostępne i bardzo tanie. Będzie to tatar z opiekanego serca wołowego, który może stanowić elegancką i niecodzienną przystawkę. Zachęcam wszystkich przeciwników wątróbek, serc, ozorków itp., aby wypróbowali ten przepis, a także częściej sięgali po inne tego typu produkty, gdyż naprawdę warto.

Składniki ( 4 porcje ):

  • 500g serca wołowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 30ml wody
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 50g białej rzepy
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku dymki
  • Odrobina kiełków słonecznika
  • 2 łyżki niepalonej kaszy gryczanej, namoczonej w wodzie i odsączonej, lekko podprażonej
  • 4 żółtka jajek

Przygotowanie:  Serce wołowe oczyszczamy i namaczamy w solance z rozmarynem przez godzinę. Następnie kroimy je w kostkę  i opiekamy krótko na patelni grillowej. Ogórki kroimy w cienkie paseczki, pomidorki w plasterki, rzepę w kostkę. Musztardę mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i rozsmarowujemy sos na talerzach. Kawałki serca rozkładamy na sosie.  Na mięsie kładziemy kawałki ogórka, plasterki pomidorków. Dodajemy rzepę, pokrojony szczypior i kiełki  oraz posypujemy kaszą gryczaną.  Na wierzchu kładziemy żółtko i całość doprawiamy pieprzem do smaku.

Do tej przystawki proponuję  kieliszek burgundzkiego lub niemieckiego Pinot Noir ( w Niemczech odmiana ta nazywana jest Spatburgunder), czerwonego Sancerre, lekkiego Cabernet Franc, Beaujolais Villages.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *