Risotto z kozim serem, karmelizowaną gruszką i radicchio

Przepyszne risotto, które łączy w sobie smaki idealnie ze sobą współgrające. Kozi ser, gruszka, tymianek – to po prostu musi dobrze smakować i tak też jest. Nie wymaga dużo pracy, gdyż wystarczy jedynie 30 minut i możemy cieszyć się naprawdę wyjątkowym daniem. Przygotujcie sobie to risotto, weźcie kieliszek wina i usiądźcie w ogrodzie, a popołudnie z pewnością będzie udane.

Składniki ( 4 porcje ):

  • 400g ryżu Arborio
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 120g koziego sera ( użyłem dojrzewającej koziej rolady )
  • 50g parmezanu
  • Oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 gruszki, obrane i pocięte w grube plastry
  • ½ główki radicchio, pociętej w paski

Przygotowanie:  Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy, dodać szalotkę i czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Dorzucić ryż i mieszać przez 2 minuty. Dolać białe wino i poczekać, aż odparuje przez około 2 minuty mieszając ryż delikatnie. Następnie dodawać stopniowo chochlą wywar, mieszać aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż, zanim dodamy kolejną porcję bulionu. Powtarzać tą czynność przez około 15 – 20 minut aż ryż będzie miękki, ale jednocześnie wciąż delikatnie twardy. Wyłączyć ogień, dodać łyżkę masła, parmezan kozi ser, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Wymieszać całość, przykryć pokrywką i zostawić na 4-5 minut.  W tym czasie rozgrzać odrobinę masła na patelni grillowej i usmażyć gruszki aż staną się lekko brązowe i miękkie. Na tej samej patelni usmażyć radicchio na dużym ogniu przez chwilę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Risotto nałożyć na talere, obok położyć kawałki gruszki i radicchio. Smacznego.

To risotto proponuję zestawić np. z Franciacortą, Vouvray, Sancerre lub Friulano.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *