Lody czekoladowe – 100% smaku

Mimo, że lato już chyba definitywnie się z nami pożegnało, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po lody przez cały okrągły rok,  w szczególności, gdy przygotowujemy  je sami w domu. Takie lody zrobione przez nas mają same zalety – czysty, w pełni kontrolowany skład i przede wszystkim ten prawdziwy smak.

Lody czekoladowe lubi chyba każdy, ale to, co możemy znaleźć w sklepach, z prawdziwymi lodami czekoladowymi nie ma za wiele wspólnego. Natomiast przygotowując je samemu w domu ( podobnie jak inne lody ) możemy uzyskać intensywny, wyrazisty, czekoladowy smak o kremowej konsystencji, a przy okazji wolny od wszelkiego rodzaju zbędnych ulepszaczy. Jeżeli użyjemy składników dobrej jakości, to efekt będzie po prostu pyszny.

Poniżej prezentuję jeden z moich przepisów na lody czekoladowe ( a będzie ich więcej ). Kilka prostych składników i otrzymujemy 100% czekoladowego smaku.  Pamiętajmy, aby użyć czekolady i kakao najlepszej jakości, gdyż ma to ogromne znaczenie dla końcowego rezultatu. Nie dodaję zbyt dużo cukru, gdyż lubię intensywny smak czekolady – kto chce może dosłodzić lody bardziej.

Sprawdź też przepis na lody śliwkowe oraz figowe  – tutaj

Składniki:

  • 200ml mleka
  • 250ml tłustej śmietany ( min. 36%)
  • 25g-50g cukru trzcinowego
  • 6 żółtek z wiejskich jaj
  • 2 laski wanilii
  • 200g gorzkiej czekolady, 70%-90% kakao
  • ½ szklanki surowego kakao

Przygotowanie: Wlej mleko i śmietankę do rondla i dodaj łyżkę cukru. Dorzuć ziarenka wanilii. Powoli doprowadź całość do wrzenia. W międzyczasie ubij żółtka i resztę cukru na puszystą masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy mleko osiągnie punkt wrzenia, wlej jego około 1/3 do żółtek, ciągle mieszając. Stopniowo dodawaj resztę mleka, nieustannie mieszając. Dodaj kakao, wymieszaj dokładnie, a następnie wlej roztopioną czekoladę. Przelej masę znów do rondla i gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut, aż nieco zgęstnieje.  Dobrze wymieszaj, zestaw z ognia i pozwól całości ostygnąć. Przełóż masę do maszyny do lodów i ubijaj przez około 50 minut. Po tym czasie lody są gotowe, ale można przełożyć je do pojemników i umieścić w zamrażarce na około godzinę, jeśli chcemy podać lody w formie gałek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: