Mimo, że lato już chyba definitywnie się z nami pożegnało, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po lody przez cały okrągły rok, w szczególności, gdy przygotowujemy je sami w domu. Takie lody zrobione przez nas mają same zalety – czysty, w pełni kontrolowany skład i przede wszystkim ten prawdziwy smak.
Lody czekoladowe lubi chyba każdy, ale to, co możemy znaleźć w sklepach, z prawdziwymi lodami czekoladowymi nie ma za wiele wspólnego. Natomiast przygotowując je samemu w domu ( podobnie jak inne lody ) możemy uzyskać intensywny, wyrazisty, czekoladowy smak o kremowej konsystencji, a przy okazji wolny od wszelkiego rodzaju zbędnych ulepszaczy. Jeżeli użyjemy składników dobrej jakości, to efekt będzie po prostu pyszny.
Poniżej prezentuję jeden z moich przepisów na lody czekoladowe ( a będzie ich więcej ). Kilka prostych składników i otrzymujemy 100% czekoladowego smaku. Pamiętajmy, aby użyć czekolady i kakao najlepszej jakości, gdyż ma to ogromne znaczenie dla końcowego rezultatu. Nie dodaję zbyt dużo cukru, gdyż lubię intensywny smak czekolady – kto chce może dosłodzić lody bardziej.
Sprawdź też przepis na lody śliwkowe oraz figowe – tutaj
Składniki:
- 200ml mleka
- 250ml tłustej śmietany ( min. 36%)
- 25g-50g cukru trzcinowego
- 6 żółtek z wiejskich jaj
- 2 laski wanilii
- 200g gorzkiej czekolady, 70%-90% kakao
- ½ szklanki surowego kakao
Przygotowanie: Wlej mleko i śmietankę do rondla i dodaj łyżkę cukru. Dorzuć ziarenka wanilii. Powoli doprowadź całość do wrzenia. W międzyczasie ubij żółtka i resztę cukru na puszystą masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy mleko osiągnie punkt wrzenia, wlej jego około 1/3 do żółtek, ciągle mieszając. Stopniowo dodawaj resztę mleka, nieustannie mieszając. Dodaj kakao, wymieszaj dokładnie, a następnie wlej roztopioną czekoladę. Przelej masę znów do rondla i gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut, aż nieco zgęstnieje. Dobrze wymieszaj, zestaw z ognia i pozwól całości ostygnąć. Przełóż masę do maszyny do lodów i ubijaj przez około 50 minut. Po tym czasie lody są gotowe, ale można przełożyć je do pojemników i umieścić w zamrażarce na około godzinę, jeśli chcemy podać lody w formie gałek.