Pasta z dyni piżmowej i tahini – doskonały bliskowschodni dip

Dynia piżmowa zdecydowanie króluje u mnie w kuchni w ostatnim czasie. Zapiekam ją, faszeruję, miksuję….. Niedawno podzieliłem się przepisem na świetną pizzę z jej dodatkiem ( tutaj ), a teraz kolejny pomysł na jej wykorzystanie.

Pasta z dyni piżmowej i tahini to absolutnie coś wyjątkowego pod względem smaku. A przynajmniej dla mnie. Każdy, kto spróbuje tego dipu będzie nim zachwycony, jeżeli  lubi tego typu połączenia.  Mamy tutaj składniki, które po prostu idealnie do siebie pasują i bez których nie wyobrażam sobie mojej kuchni: dynia, tahini, jogurt, syrop z granatów. Sekret tej pasty tkwi w kombinacji dyni z tahiną, które osłodzone gęstym, prawdziwym syropem z daktyli tworzą coś wyjątkowego. Można ją wyjadać prosto ze słoiczka lub podawać z różnego rodzaju pieczywem, smarować nią naleśniki, podawać jako część bliskowschodnich meze itp.

Jeżeli dysponujemy dobrym robotem kuchennym ( ja używam świetnego Magimix, który sprawdza się perfekcyjnie ) to jej zmiksowanie zajmie nam dosłownie parę sekund. Warto też przygotować samodzielnie pastę tahini – do jej zrobienia potrzeba nam jedynie sezamu i blendera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki ( na około 1 duży słoik pasty ):

  • 1 duża dynia piżmowa, obrana i pokrojona na kawałki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sól
  • 100 g tahini ( lub nieco więcej w zależności od naszych preferencji smakowych ) – najlepiej użyć tahini przygotowanej samemu w domu
  • 120 g greckiego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka białych ziaren sezamu
  • 2 łyżki syropu daktylowego

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię włóż do brytfanki, skrop oliwą, posyp cynamonem i ½ łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko dokładnie, wstaw do piekarnika i piecz, aż dynia zmięknie. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż dynię do pojemnika robota kuchennego, dodaj tahini, jogurt grecki i czosnek. Zmiksuj pulsacyjnie wszystkie składniki, tak aby powstała grudkowata, ale nie w pełni gładka pasta ( chyba, że wolisz całkowicie gładką teksturę pasty ). Rozsmaruj pastę na talerzu/półmisku, posyp ziarnami sezamu i skrop syropem daktylowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 odpowiedzi do “Pasta z dyni piżmowej i tahini – doskonały bliskowschodni dip”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *