Varsovino 2018 – święto hiszpańskiego wina

25 września w warszawskim Hotelu Raffles odbyła się po raz kolejny degustacja hiszpańskich win – Varsovino, zorganizowana przez Ambasadę Hiszpanii. Wydarzenie dedykowane było branży winiarskiej, importerom, sommelierom, a także dziennikarzom i blogerom piszącym o tematyce związanej z winem. Z wielką chęcią i ja wybrałem się na tegoroczną edycję Varsovino.

Podczas tego wydarzenia zaprezentowało się około 30 producentów, którzy przywieźli ze sobą swoje wina z rożnych hiszpańskich apelacji. Gościem honorowym tegorocznego Varsovino była apelacja DO Rueda, w której to powstają jedne z najlepszych hiszpańskich białych win z takich odmian jak Verdejo i Sauvignon Blanc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podczas Varsovino 2018 odbyły się również dwie komentowane degustacje: Spanish Surprises, którą poprowadziła Audrey Dore – sommelierka z prestiżowej restauracji El Celler de Can Roca oraz druga degustacja: Rueda – cała na biało pod przewodnictwem Julio Cesar Sobrino – znanego ambasadora hiszpańskich win w Polsce. Ja udział wziąłem w pierwszej z nich i miałem okazję spróbować 6 etykiet zrobionych z endemicznych hiszpańskich odmian. Degustowałem następujące wina:

Abadía de San Campio 2017 z apelacji DO Rias Baixas – producent Terras Gauda – 100%  Albarino

Godelia Godello sobre lías finas 2016 z apelacji DO Bierzo – producent Godelia – 80% Godello, 20% Doña blanca

Herència Altés Benufet 2017 z apelacji DO Terra Alta – producent Herencia Altes – 100% Garnacha Blanca

Lagar de Robla Premium 2013 z regionu Kastylia i Leon – producent Vinos de Arganza – 100% Mencia

Nodus Bobal 2015 z apelacji DO Utiel Requena – producent Bodegas Nodus – 100% Bobal

Pituco Paraje las Zorreras Reserva 2015 z apelacji DO Jumilla – producent Bodega Rodriguez de Vera – 100% Monastrell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wszystkie wina zaprezentowały się przyzwoicie, dobre wrażenie zrobiły na mnie czerwone Bobal, Mencia oraz Monastrell. Ciekawy byłem również  Godello w połączeniu z Dona Blanca – białych odmian charakterystycznych dla chłodnych klimatów północnej Hiszpanii, które rzadko mam okazję degustować. Wino okazało się dość złożone z całkiem krągłym ciałem, dojrzewało na osadzie, co wzbogaciło jego fakturę i paletę aromatyczną.

Po komentowanej degustacji tych sześciu win, udałem się spróbować pozostałych hiszpańskich etykiet, które przywieźli ze sobą hiszpańscy winiarze. Poniżej krótka relacja fotograficzna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *