Aromatyczne curry z kiełbasą i ciecierzycą

Jesień sprzyja potrawom typu curry. Potrafią one rozgrzać, nasycić i poprawić humor w ponurą, kapryśną pogodę, choć curry dobre jest przez cały rok i zdecydowanie warto przygotowywać je znacznie częściej.

Curry ma to do siebie, że możemy przyrządzić  je w rozmaitych wersjach wykorzystując składniki, które najbardziej lubimy. Poza klasycznymi curry, nic nie stoi na przeszkodzie, aby tworzyć własne przepisy na potrawy tego typu. Zarówno, mięsne, rybne, jak i wegetariańskie warianty curry mają szerokie grono swoich zwolenników.

Wegetariańskie curry to dobra okazja, by wykorzystać takie warzywa jak np. bataty, dynie, ziemniaki, bakłażany, cukinie, marchewki, pomidory, gdyż nadają się one do tego znakomicie.  Curry to również bogactwo smaków dzięki dodatkowi różnych przypraw, za sprawą których potrawa nabiera aromatycznej głębi. Ich wybór zależy od przepisu na dane curry lub naszych osobistych preferencji.

Dzisiejsze aromatyczne curry z kiełbasą i ciecierzycą zawiera w sobie wszystko to, za co curry lubię. W dodatku przygotujemy je w krótkim czasie. Połączenie dobrej jakości kiełbasy i ciecierzycy sprawdza się idealnie. Całość jest sycąca, lekko kremowa, trochę pikantna – po prostu taka, jaka ma być. Jeśli  jak ja uwielbiacie curry, spróbujcie koniecznie  tej wersji.

Składniki ( 1 porcja ):

  • 100g dobrej jakości kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżka ghee ( masła klarowanego)
  • 200ml wody
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 100g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry madras
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 liście curry
  • Sól do smaku
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:  Plasterki kiełbasy przesmażyć krótko na patelni na odrobinie oleju/masła klarowanego. Do garnka dodać 1 łyżę ghee, dorzucić cebulę, imbir i czosnek i smażyć 3 minuty. Dodać przyprawy, liście curry i smażyć kolejną minutę. Wrzucić plasterki kiełbasy i dokładnie wymieszać z przyprawami. Dolać wodę i doprowadzić do delikatnego wrzenia.  Dodać ciecierzycę, sól, cukier i wymieszać. Gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, wmieszać jogurt i doprawić curry do smaku.

Do tego curry polecam np. Viognier, lekko kremowe Chardonnay, Garnacha Blanca, Blaufrankisch, Barberę, Garnachę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *