Buraczany dip z jogurtem i zatarem

Buraki to jedne z moich ulubionych warzyw. Szczególnie lubię te pieczone, które dzięki takiej obróbce zyskują bogatszy smak. W kuchni buraka można wykorzystać na wiele sposobów  czyniąc z niego prawdziwego bohatera na stole.

Wcale nie trzeba się dużo nagłówkować, aby z buraka zrobić coś pysznego, niebanalnego, a zarazem niezwykle prostego. Przykład –  buraczany dip z jogurtem i zatarem, od którego po prostu nie można się oderwać, a wcale nie wymaga od nas wiele pracy ( w zasadzie we wszystkim wyręcza nas  robot kuchenny – u mnie niezawodny Magimix  ). Ten dip to taka alternatywa dla popularnej ćwikły, choć według mnie bije ją na głowę. Podkręcony dawką bliskowschodnich smaków, jest on dla mnie zdecydowanym faworytem w tym starciu.  Buraki świetnie komponują się z chili i zatarem,  a słodycz pieczonego buraka nabiera pikantnej nuty, co czyni ten dip wyjątkowym. Syrop daktylowy uzupełnia całość, a dodatek pokruszonego koziego sera w połączeniu z resztą to prawdziwa wisienka na torcie.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, posiekana
  • 250-300g gęstego jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki syropu daktylowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki zataru
  • Sól, do smaku
  • 1 dymka, posiekana
  • 20g uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
  • 60g miękkiego, świeżego koziego sera

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj buraki i ułóż na blaszce do pieczenia lub w brytfance. Piecz bez przykrycia około godziny, aż buraki zmiękną i będzie można wbić w nie widelec z łatwością. Ostudź i obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki.  W misie robota kuchennego umieść buraki, czosnek, chili, jogurt i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski, dodaj syrop daktylowy, oliwę, zatar i 1 łyżeczkę soli doprawiając do smaku. Wymieszaj dokładnie lub zrób to w robocie kuchennym miksując pulsacyjnie trzy, cztery razy. Dip rozsmaruj na talerzach, posyp dymką, orzechami, serem i skrop odrobiną oliwy. Podawaj jako przystawkę lub jako dodatek do innych dań.

Sprawdź też przepis na równie świetną pastę z dyni piżmowej i tahini.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *