Pancakes / lody Kahlua z mascarpone/ palone masło z kawą

Chyba każdy ma czasem ochotę na porcję pysznych naleśników. Mogą być one na słodko, wytrawnie, z różnymi sosami, przygotowane z wszelakiej mąki.  Pełna dowolność, a jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia. „Zwykłe” naleśniki możemy też zamienić w nieco bardziej elegancki deser, który z pewnością jeszcze bardziej pobudzi nasz apetyt.

Moja interpretacja naleśników wygląda następująco: Pancakes z lodami Kahlua z mascarpone, a do tego palone masło z kawą. Wyglądają całkiem nieźle, świetnie smakują, są puszyste i lekkie, a przygotuje je każdy, kto kiedykolwiek smażył zwykłe naleśniki. Jako dodatki wybrałem domowej roboty lody Kahlua z mascarpone oraz sos z palonym masłem i kawą. Myślę, że osoby kochające kawę, jej smak i aromat, powinny przygotować sobie ten deser.

Już same lody są doskonałe, z wyraźną nutą kawy, nie za słodkie, po prostu dosmakowane w punkt. Powinni sprzedawać takie w lodziarni 😉. Do tego odrobina palonego masła wzbogaconego również o kawowy  akcent, którym skrapiamy całość na talerzu. Wszystko zniknęło w oka mgnieniu, więc chyba to o czymś świadczy – po prostu było pysznie.

Składniki ( 4 porcje ):

Pancakes:

  • 3 jajka
  • 300ml mleka
  • 250g mąki – można użyć dowolnej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70g cukru trzcinowego
  • 6 łyżek zrumienionego masła klarowanego
  • szczypta soli

Lody Kahlua z mascarpone ( z podanych proporcji otrzymamy około 1 litra lodów ):

  • 250g mascarpone
  • 200ml gęstej śmietany 36%
  • 150ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 4 żółtka
  • 100ml espresso
  • 4 łyżki likieru Kahlua
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • opcjonalnie: cukier trzcinowy do dosłodzenia

Palone masło z kawą:

  • 5 łyżek masła
  • 50ml espresso
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie: Składniki na pancakes zmiksować na gładką masę. Odstawić ciasto na pół godziny. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, w razie potrzeby delikatnie natłuścić patelnię.

Mascarpone, mleko skondensowane zmiksować ze sobą. Dodać żółtka i ubić masę. Dodać śmietanę, kawę, likier Kahlua, wanilię i zmiksować do połączenia składników. Całość umieścić w maszynie do robienia lodów i wyrabiać przez około 40 minut. Moja maszyna do robienia lodów chłodzi masę tak, że po wyrobieniu lodów można je podawać od razu, w zasadzie w formie gałek, bez konieczności umieszczania w zamrażarce. W tym przypadku wyrobionymi lodami wypełniłem foremki quenelle i włożyłem do zamrażarki na godzinę, aby utrzymały ładny kształt.

Pięć łyżek masła umieścić w garnuszku i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masło zmieni kolor na brązowy i zacznie pachnieć orzechami. Uważać, aby za mocno nie przypalić masła. Dodać espresso, cukier, wymieszać całość i zdjąć z ognia.

Usmażone naleśniki pokroiłem w pożądany i widoczny na zdjęciu kształt przy pomocy ringu, ale ty możesz podać naleśniki w dowolnej formie. Do tego porcja wyśmienitych lodów, a całość skrapiamy palonym masłem z kawą.

Takie pancakes z lodami Kahlua i palonym masłem z kawą dobrze skomponują się z kieliszkiem Vin Santo, Maderą Bual, wzmacnianym Muscatem, Rieslingiem z późnego zbioru.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *