Cantina Kaltern Moscato Giallo 2017

Po Gewurztraminerze, o którym można przeczytać tutaj , przyszła pora na kolejne wino od Cantina Kaltern –  bardzo dobrego producenta ( spółdzielni ) z Alto Adige ( więcej informacji o Cantina Kaltern  w tym wpisie ). Jak już wspominałem, Górna Adyga to region, który może pochwalić się wysoką jakością produkowanych tam win. Już nawet etykiety od poszczególnych producentów zaliczane do tych podstawowych, potwierdzają klasę trunków powstających na tym niewielkim pod względem wielkości obszarze. Moscato Giallo (Goldmuskateller ) to kolejny przedstawiciel rodziny Muskatów, która liczy –ogólnie rzecz ujmując – około 200 odmian. Pod nazwą Muskat i w rozmaitych jej wariantach kryje się wiele, zwykle spokrewnionych ze sobą szczepów i krzyżówek. Moscato Giallo, zwany też żółtym Muskatem jest bliskim krewnym Muskata Blanc à Petits Grains – najszlachetniejszej odmiany z tej dużej familii. Niektórzy twierdzą, że jest nawet z nim tożsamy, choć wydaje się jednak, iż Muskat Blanc jest jednym z jego rodziców. Moscato Giallo jest uprawiany przede wszystkim w północnej części Italii, w regionie Trentino-Alto Adige. Najczęściej powstają z niego wina w stylu passito, słodkie,choć znajdziemy też wersje wytrawne, a nawet musujące. Propozycja od Cantina Kaltern to Moscato Giallo w słodkim wydaniu, jednak ta konkretna pozycja nie powstaje techniką podsuszania gron,czyli passito. Producent posiada również Moscato Giallo Passito, ale jest to już wino z wyższej jakościowo linii Quintessenz. Mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazję go skosztować, gdyż opisywana  tutaj etykieta przyjemnie rozbudziła mój apetyt nie tylko na owe Moscato Giallo Passito, ale i na kolejne wina od tego wytwórcy. Moscato Giallo 2017 to wino, które potrafi wprawić człowieka w dobry nastrój, nawet w pochmurny,szary, grudniowy weekend. Jest jak fuzja, połączenie górskiej mineralności i słodyczy. Dojrzewa 3 miesiące na osadzie drożdżowym w stalowych kadziach.Suknia słomkowa ze złotym refleksem. Czym pachnie? Przede wszystkim dojrzałym,białym winogronem, co typowe dla odmiany Muskat. Do tego miodowo – akacjowy nos,soczysta brzoskwinia, morela, liście kaffiru., odrobina kandyzowanego imbiru.Na podniebieniu między innymi smak winogron i pigwy. Co istotne w przypadku słodkich win, kwasowość na dobrym poziomie i świetnie zbalansowana z cukrem resztkowym, którego jest tu  45 g/l. Odnajdziemy też skalne, mineralne tony.  Lekka budowa, elegancka słodycz w połączeniu z dojrzałością owocowych aromatów i swoista świeżość czynią z tego wina pozycję,po którą warto sięgnąć. To Moscato w zupełności może stanowić deser sam w sobie.Warto je także sparować ze strudlem, ciastami z owocami, panna cottą z mango, tajskim sticky rice z mango, deserami na bazie mleka kokosowego,  serem pleśniowym,świeżym serem,  pikantnymi daniami kuchni azjatyckiej, pasztetami, tostem z  foie gras i konfiturą pomarańczową, creme brulee.
Importer: Centrum Wina     www.winezja.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *