Hermanos Lurton Cuesta de Oro Verdejo 2017

Verdejo to moja druga obok Albarino, ulubiona hiszpańska biała odmiana. Uprawiana w zasadzie wyłącznie w Hiszpanii, a przede wszystkim w apelacji Rueda. Verdejo jest świetną alternatywą dla choćby Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio. Ten aromatyczny szczep z pewnoscią zasługuje na to, aby sięgać po niego zdecydowanie częściej.



Verdejo ma w zasadzie wszystko, czego można oczekiwać od białego wina. Mnóstwo świeżych, owocowych aromatów, które przeplatają się z ziołowymi nutami. Do tego wysoka, odświeżająca kwasowość, często wyczuwalna odrobina goryczki i na ogół lekka struktura, choć nie brakuje też Verdejo produkowanych w bardziej pełniejszym stylu – fermentowanych, a nawet dojrzewających w beczce, co wyraźnie zaokrągla ich fakturę i czyni wino pełniejszym, bardziej kremowym w ustach. Dobre Verdejo daje mnóstwo przyjemności podczas degustacji oraz stwarza też szerokie możliwości zestawiania go z różnorodną kuchnią. Jeżeli do tej pory nie próbowałeś Verdejo, to wato nadrobić te zaległości.

Hermanos Lurton Cuesta de Oro 2017 to wysoko oceniane Verdejo, po które niedawno sięgnąłem. Powstaje w winiarni El Albar Lurton w posiadłości Hermanos Lurton należącej do grupy Francois Lurton. Jest to 100% Verdejo, a grona do produkcji tego wina pochodzą z pojedynczej winnicy Cuesta de Oro. Krzewy rosną na wysokości 600 m n.p.m. a ich średni wiek to około 40 lat. Część wina fermentuje w betonowych kadziach, cześć we francuskich dębowych beczkach, a pozostała cześć w stalowych kadziach. Następnie całość dojrzewa w dębowych beczkach przez 3-5 miesięcy na osadzie z regularnym batonnage.

To Verdejo dostarcza sporo typowych cech tej odmiany. Jest świeże z aromatem białych owoców, cytrusów, brzoskwini, moreli, zielonego melona. Wyczuwalna także charakterystyczna, lecz subtelna nuta kopru włoskiego. Odnajdziemy również dawkę mineralności, ziołowe akcenty w ustach wymieszane z cytrusowym posmakiem owoców i nieco pikantnym finiszem. Wszystko to w ramach krągłej budowy, lekko kremowej faktury i żywej kwasowości. Alkohol spory, bo jest go tu 13,5% jednak dobrze zbalansowany z całą resztą.

Hermanos Lurton Cuesta de Oro Verdejo zestawiłem z sycylijską potrawą pasta con le sarde ( tutaj ). Jednak wino dobrze sprawdzi się również z pieczonymi białymi rybami, sardynkami, grillowanymi owocami morza, paellą z owocami morza, ceviche, kurczakiem z cytryną i ziołami lub w sosie migdałowym, pieczoną polędwiczką wieprzową z jabłkami czy brzoskwiniami, meksykańskimi tacos, azjatyckimi potrawami z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, imbirem i kolendrą, daniami z dodatkiem porów, szparagów.

Wino zakupiłem zagranicą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *