Pieczony kalafior marynowany w przyprawach z sosem pomidorowym

Kalafiora można przygotować na wiele sposobów, jednak uważam, że najlepszą opcją jest jego upieczenie. Ta metoda wydobywa z niego dodatkowy smak, a ponadto staje się on lekko chrupiący. Kalafior doskonale wchłania różne smaki i równie dobrze łączy się z wieloma wyrazistymi przyprawami.



Warto mieć to na uwadze i potraktować różyczki kalafiora mieszanką przypraw, przez co zyska on mnóstwo dodatkowych aromatów. Od nas zależy, jakich przypraw użyjemy. Ja zwykle korzystam z kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry, chili, wędzonej papryki, imbiru, ale każdy z was może stworzyć własną mieszankę. Warto natrzeć kalafiora przyprawami i pozwolić mu się w nich marynować przez pewien czas – warzywo stanie się jeszcze lepsze.

Do kalafiora przygotowałem prosty sos pomidorowy, który gotowałem, aż stanie się gęsty i skoncentrowany. Kilka łyżek tego sosu dopełniło pysznego dzieła. Dzięki pieczeniu kalafiora natartego różnymi przyprawami, otrzymujemy rozgrzewający, w pełni rośliny posiłek.

Składniki ( 1 porcja ):

oliwa

2 ząbki czosnku, posiekane

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 mały kalafior, podzielony na różyczki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki ( pimenton )

skórka starta z 1 cytryny i wyciśnięty z niej sok

3 łyżki gęstego jogurtu dobrej jakości

kilka listków kolendry lub natka pietruszki, posiekane

sól, pieprz

Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu, wlać 2 łyżki oliwy i usmażyć czosnek na złoto. Dodać pomidory, cukier, sól i pieprz, zmniejszyć ogień i gotować sos na wolnym ogniu około 30 minut, az stanie się gęsty i skoncentrowany.

Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce ze skórką cytryny i jej sokiem oraz 2 łyżkami oliwy. Tą mieszanką natrzeć różyczki kalafiora tak, aby dobrze się nią pokryły. Marynować kalafiora w przyprawach minimum 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grilla. Kalafiora przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut aż nieco zmięknie, ale pozostanie jędrny i chrupiący.

Podgrzać sos pomidorowy. Kalafiora przełożyć na talerz, polać sosem i ozdobić kleksami jogurtu. Posypać posiekaną kolendrą lub natką.

Z takim kalafiorem spróbujmy Chenin Blanc, rodańskiego kupażu Marsanne i Roussane, białego Douro, białej Riojy. Z czerwieni np. Sangiovese lub Zinfandel.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *