Powoli pieczone pomidorki z kozim serem, orzechami i syropem z daktyli

Pieczone pomidory są jedyne w swoim rodzaju. Ich aromat wypełnia całą kuchnię i sprawia, że chce się po nie sięgnąć jak najszybciej. Jeżeli dodatkowo potraktujemy pomidory szczyptą przypraw podczas pieczenia, to z jeszcze większą niecierpliwością czekamy, aż będą gotowe. Pachną wspaniale.



Pieczone pomidory już same w sobie są wyjątkowe, ale co powiecie jeszcze na pieczony kozi ser? Brzmi kusząco? A do tego wszystko posypiemy orzechami, skropimy oliwą i syropem z daktyli. Zapewniam was, że naprawdę warto.

Lubię połączenie pomidorów z kozim serem, a ten zapiekany ma u mnie szczególne względy. Tak w ogóle, pieczony ser z różnymi dodatkami, to coś, do czego mam słabość. Dzięki takiej obróbce ser ( czy to kozi, owczy, pleśniowy ) nabiera dodatkowego smaku i delikatniejszej konsystencji. Po prosu rozpływa się w ustach.

Do zapiekania warto użyć sera jak najlepszej jakości. Dobrze sprawdza się w tej roli np. camembert, brie, feta, taleggio, świeży pecorino, kawałek owczego lub koziego miękkiego sera, a nawet dobry, tłusty twaróg. Możemy zapiekać je ze świeżymi bądź suszonymi owocami, bakaliami, warzywami – z tym, na co mamy ochotę.

Zestawienie pieczonych pomidorków z zapiekanym kozim serem to proste i pyszne połączenie. Doprawione oregano, posypane orzechami, skropione oliwą i syropem z daktyli – cudowny, lekki posiłek pełen smaku. Wszystko koniecznie podane na ciepło.

Jeśli nie lubisz koziego sera, możesz użyć innego z wyżej wymienionych. Natomiast w razie braku syropu z daktyli, danko możemy skropić melasą z granatów, winogron lub dobrej jakości miodem. W kwestii orzechów też panuje dowolność – piniowe, nerkowce, włoskie – jak kto woli.

Składniki ( 1 porcja ):

kawałek miękkiego koziego sera

8 małych pomidorków

2 łyżeczki suszonego oregano

oliwa

2 łyżeczki koziego twarożku

2 łyżki dowolnych, prażonych i posiekanych orzechów

2 łyżki syropu z daktyli

sól, pieprz

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 150 stopni i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Na blaszce ułóż połówki pomidorków ( rozcięciem do góry ) i posyp je oregano. Piecz pomidorki około 1,5 – 2 godzin.

Kozi ser skrop odrobiną oliwy i posyp oregano. Gdy pomidorki się upieką, wyjmij je i rozłóż na talerzu, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni ( u mnie z funkcją grilla ) i włóż do niego kozi ser ( na tej samej blaszce, na której piekły się pomidorki ) i zapiekaj, aż ser nieco zmięknie około 5 minut.

Ser wyjmij z piekarnika i umieść na talerzu. Na połówkach pomidorków połóż odrobinę koziego twarożku, posyp całość orzechami i skrop syropem z daktyli.

Kieliszek świeżego, białego wina będzie jak znalazł. Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Albarino, greckie Assyrtiko, Moschofilero, ale też rose.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *