Torta Barozzi – sekretny klasyk z Vignola

Torta Barozzi to słynne, czekoladowe, gęste ciasto z miasteczka Vignola niedaleko Modeny powstające bez użycia mąki. Recepturę opracował pod koniec XIX wieku Eugenio Gollini w swojej cukierni, która wciąż działa w tym samym miejscu.

Ciasto zostało nazwane na cześć znanego, renesansowego architekta Giacomo Barozzi, który urodził się właśnie w Vignola. Oryginalny przepis jest trzymany w tajemnicy, choć co nieco o nim wiemy 😉. W zasadzie to nie składniki, a sama metoda przygotowywania wypieku jest strzeżonym sekretem, jednak bez tej wiedzy też możemy sobie całkiem nieźle poradzić i osiągnąć wspaniały rezultat.

Torta Barozzi według jedynej, prawdziwej receptury powstaje do dnia dzisiejszego w sercu Vignola i cieszy się niemałą popularnością. Ciasto produkuje się bez użycia mąki – jest więc ono naturalnie bezglutenowe. Ponadto, lista składników jest krótka, ale za to są one najwyższej jakości. Torta Barozzi nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i innych tego typu rzeczy – tylko naturalne produkty.

Ciasto przygotowuje się szybko i  bez większych trudności, a jeżeli dodatkowo dysponujemy dobrym robotem kuchennym ( u mnie niezawodny Magimix ), który przyda się do zmielenia orzechów, to wszystko pójdzie jeszcze sprawniej. Jeśli szukacie tradycyjnej, zdrowej słodkości, której przyrządzenie nie zajmie sporo czasu, to Torta Barozzi jest dla was.

Składniki:

250g dobrej jakości gorzkiej czekolady

150g masła, pokrojonego w kostkę

4 duże jajka

70g cukru ( u mnie kokosowy )*

100g orzechów ziemnych

100g migdałów

50ml rumu

2-3 łyżki zmielonej kawy dobrej jakości

*przepis na Torta Barozzi wymaga użycia większej ilości cukru, ale dla mnie około 70g w zupełności wystarcza. Jeśli chcesz, możesz dodać go więcej.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem umieścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i roztopić ją mieszając. Orzechy ziemne i migdały umieścić w robocie kuchennym i zmielić drobno do konsystencji przypominającej mąkę. Żółtka oddzielić od białek i ubić je z cukrem w misce. Dodać zmielone orzechy, rum, kawę oraz roztopioną czekoladę. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać je do masy mieszając całość dokładnie. Formę do tarty natłuścić odrobiną masła i przełożyć do niej masę. Wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika i piec około 40-50 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i pozwolić mu ostygnąć. Przed podaniem wierzch można posypać cukrem pudrem, ale ja z tego rezygnuję.

Torta Barozzi świetnie komponuje się z filiżanką dobrej kawy. Warto też podać ciasto z kieliszkiem Vin Santo, słodkiej Madery, Porto Tawny czy LBV.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *