FIT Brownie z pistacjami i batatem

Brownie z pistacjami i batatem to chyba najlepsze brownie, jakie do tej pory zrobiłem. Naprawdę jest świetne, a do tego napakowane wartościowymi składnikami. Można po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. 

Nie ma w nim pszennej mąki, masła, a nawet jajek, a i tak jest pyszne i trudno mu się oprzeć. Zamiast tego bataty, pistacje, kasza gryczana, daktyle, surowe kakao. To brownie swoją naturalną słodycz zawdzięcza uprzednio upieczonym słodkim ziemniakom, daktylom i bananowi. Jest wilgotne, pełne odżywczych składników i stanowi kolejny dowód, że to co słodkie, wcale nie musi być niezdrowe. Ponadto, przygotowuje się je w kilka minut. Całą pracę wykona za nas robot kuchenny ( u mnie niezastąpiony Magimix ).

Wystarczy tylko upiec bataty, a następnie zmiksować wszystko i już. Kilkanaście minut w piekarniku i doskonałe FIT brownie gotowe.

Składniki:

  • 3-4 średnie bataty, obrane i pokrojone na kawałki
  • 150g pistacji – waga po obraniu
  • 150g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 banan
  • 1/4 łyżeczki ziaren z laski wanilii
  • 100g świeżych, wypestkowanych daktyli
  • 3 łyżki surowego kakao
  • 3-4 łyżki syropu z daktyli

Przygotowanie:  Bataty upiec w piekarniku, aż nieco zmiękną. Zajmie to około 15 minut. Pistacje i kaszę gryczaną zmielić razem w robocie kuchennym do konsystencji mąki. Zmiksować upieczone kawałki batatów, banana, daktyle, wanilię, kakao, syrop z daktyli na gładką masę. Do powstałej masy dorzucić mąkę z kaszy gryczanej i pistacji i ponowie zmiksować w robocie kuchennym, aż całość dobrze się połączy. Masę umieścić w płytkiej formie wyłożonej papierem do pieczenia lub małej keksówce i piec  około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem z formy i pokrojeniem pozwolić, aby brownie ostygło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *