Ciasto z oliwą, Sauternes i pieczonymi gruszkami

Coś dla wielbicieli słodkiego, szlachetnego wina, gdyż występuje ono w każdym elemencie tego deseru – od ciasta po syrop. W tym wypadku jest to francuskie Sauternes – w swoich najlepszych wydaniach jedno z czołowych słodkich win tego świata.  Dobre Sauternes do tanich nie należy, ale w przepisie sprawdzą się też inne wina w podobnym stylu. 

Niektórym pewnie wydaje się, że to nieporozumienie dodawać cennego wina do takiej czy innej potrawy. Ale zapewniam, że warto, gdyż danie tylko na tym zyskuje. Wino to produkt jak każdy inny – dobre wino podniesie walory potrawy tak samo jak np. dobra oliwa, chlust prawdziwego octu balsamicznego itp. Wysokiej jakości składniki przekładają się na finalny smak. Wie o tym każdy, kto regularnie gotuje.

Nie inaczej jest i tym razem. Dobra oliwa i dobre słodkie wino są w tym przepisie niezbędne. Jak wspomniałem, nie trzeba wydawać majątku na najlepsze Sauternes. Możemy wykorzystać to nieco tańsze lub użyć innego słodkiego wina w podobnym stylu – produkowanego z gron dotkniętych szlachetną pleśnią czy metodą passito ( podsuszania winogron ). Nawet obok Sauternes znajdziemy apelacje produkujące wina niezwykle podobne do swojego słynniejszego sąsiada, często dużo tańsze, a w wielu przypadkach wyraźnie lepsze od przeciętnego Sauternes. Warto rozejrzeć się za dobrymi butelkami z takich apelacji jak np. Barsac, Loupiac, Cadillac, Monbazillac. Do tego ciasta  sprawdzi się  również Tokaj Aszu lub słodki Szamorodni, Riesling Auslese czy Berrenauslese bądź np. włoski Muscat passito. Ważne, aby było to szlachetne wino słodkie o równowadze słodyczy i kwasowości, co jest kluczową cechą  tego typu win.

Do ciasta używam mąki owsianej, ale jeśli chcesz możesz upiec je z mąki pszennej lub z obu rodzajów mąk. Dzięki dodatkowi oliwy i wina ciasto jest wilgotne, miękkie i posiada delikatny, słodko-owocowy posmak za sprawą słodkiego wina. Całość idealnie uzupełniają pieczone gruszki – również w Sauternes. Prawdziwy deser z winem w roli głównej.

Składniki:

Ciasto:

  • ¾ szklanki dobrej jakości oliwy extra virgin
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego ( można dać więcej, jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie smaki )
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki wina Sauternes lub innego białego słodkiego ( patrz uwaga powyżej )
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 ½ szklanki mąki owsianej ( jak ktoś chce może użyć pszennej )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • opcjonalnie: syrop z daktyli do polania ciasta

Pieczone gruszki:

  • 4 gruszki, pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych
  • 1/3 szklanki wina Sauternes lub innego białego słodkiego ( patrz uwaga powyżej )
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

Syrop:

  • ¼ szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • ½ szklanki Sauternes lub innego białego słodkiego ( patrz uwaga powyżej )

Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta:  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Papier do pieczenia delikatnie natłuścić odrobiną oliwy i wyłożyć nim podłużną formę ( keksówkę, formę do pasztetu itp. ). W misie robota kuchennego/miksera, ubijać cukier i jajka przez koło 2 minuty. Dodać ¾ szklanki oliwy, wino Sauternes, mleko, skórkę z cytryny i ubijać na małych obrotach do połączenia składników. Dodać mąkę ( może być potrzeba dodania odrobiny więcej mąki ), proszek do pieczenia i sól, wymieszać wszystko dokładnie ubijając mikserem. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 50 minut aż zezłoci się na wierzchu, a patyczek włożony w ciasto będzie czysty. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić i usunąć z formy.

Gruszki:  W naczyniu do zapiekania umieścić gruszki i wymieszać z winem Sauternes, oliwą i cukrem. Piec  przez 40 minut do momentu, aż gruszki będą miękkie, ale nie rozpadające się. Wyjąć z piekarnika i pozwolić gruszkom ostygnąć.

Syrop:  W małym garnuszku połączyć cukier z wodą i gotować na średnim ogniu, aż powstanie delikatny karmel. Zdjąć z ognia, dodać wino Sauternes i mieszać, aż uzyskamy gładki syrop. Ostudzić.

Ciasto pokroić na kawałki i podawać z pieczonymi kawałkami gruszki, a całość skropić syropem.  Dodatkowo ciasto można polać syropem z daktyli.

Kieliszek Sauternes lub innego słodkiego wina, którego użyliśmy w przepisie będzie doskonałym uzupełnieniem tego ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *