Krewetki z woka w occie z pieczonymi ziemniakami

Krewetki w occie według poniższego przepisu to danie, które łączy w sobie smaki Azji z elementami kuchni europejskiej. Chińska receptura bazująca na tradycyjnej kombinacji przypraw: cukru, octu ryżowego i sosu sojowego została wzbogacona o dodatek octu balsamicznego i masła. Tak przygotowane krewetki to prawdziwa uczta.

Użycie dwóch rodzajów octu – ryżowego i balsamicznego nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Ten ryżowy odpowiada głównie za kwasowość, a balsamiczny  za ciemną słodycz. Świetnie się razem uzupełniają, a w połączeniu z sosem sojowym i cukrem tworzą idealne towarzystwo dla krewetek. Odrobina masła dodaje daniu nieco wykwintności, a pieczone ziemniaki  polane sosem ze smażenia pasują tutaj jak mało co. Takie rzeczy mogę przyrządzać codziennie – wszystko jest naprawdę pyszne.

Składniki ( 4 porcje ):

  • 8 małych ziemniaków
  • 6 łyżek octu balsamicznego dobrej jakości
  • 4 łyżko octu ryżowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki płatków chili ( opcjonalnie )
  • olej
  • około 500-700 g surowych krewetek
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno startego korzenia imbiru
  • 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
  • 150 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego )
  • 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
  • 50 g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek, do przybrania

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ziemniaki dobrze wyszorować i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec, aż będą gotowe około 20-25 minut. W misce wymieszać dokładnie cukier, ocet ryżowy i balsamiczny, sos sojowy i opcjonalnie płatki chili.

Rozgrzać wok i wlać do niego nieco oleju. Smażyć krewetki mieszając, aż zmienią kolor na różowy. Wyjąć z woka i odstawić. Do woka wrzucić czosnek, imbir, i cebulę. Smażyć przez minutę. Wlać mieszankę octu z sosem sojowym i cukrem i smażyć kolejną minutę. Dodać groszek, pomidora oraz krewetki. Trzymać na ogniu mieszając wszystko dokładnie przez kilka chwil. Dodać masło, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z ziemniaków odciąć końce i ułożyć po dwa ziemniaki na talerzu. Na wierzchu położyć krewetki z sosem, a wszystko posypać szczypiorkiem.

Do krewetek w occie polecam np. Rieslinga off-dry, Chenin Blanc, Cavę, ale też lekkie czerwone wino lub rose.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *