Gado-Gado

Gado-Gado to danie znane chyba wszystkim prawdziwym wielbicielom azjatyckiej kuchni. Pod tą dziwną nazwą kryje się indonezyjska sałatka, która zaliczana jest do tradycyjnych potraw tego kraju. Jeśli jeszcze nigdy jej nie próbowaliście, to musicie jak najszybciej nadrobić zaległości, gdyż to uzależniająca, a przy okazji pełnowartościowa, warzywna uczta.

W oficjalnym języku Indonezji, termin gado-gado oznacza dosłownie „mieszać”. Samo słowo „gado” pochodzi od czasownika „menggado”, co odnosi się do spożywania czegoś bez dodatku ryżu. Wszystko  trafnie opisuje to danie, które jest mieszanką blanszowanych lub lekko podgotowanych warzyw, smażonego tofu lub tempeh, jajek na twardo ( a czasem jeszcze innych składników ) polanych sosem z orzeszków ziemnych. Możemy wykorzystać dowolne warzywa, jednak najczęściej gado-gado zawiera kapustę, ogórka, marchew, ugotowanego ziemniaka, szpinak, kiełki, fasolkę, a nierzadko też  inną, bardziej egzotyczną zieleninę. Wszystko polane pysznym, kremowym sosem orzechowym ( nie zaszkodzi posypać też całości np. suszonymi krewetkami ).

Gado-Gado ma swoje rożne, regionalne wersje, jednak nie wchodząc  w szczegóły, jest to po prostu prawdziwa uczta i to nie tylko dla wegetarian. Pyszny posiłek pełen odżywczych wartości na pewno stanie się jedną z waszych ulubionych sałatek. Mnóstwo witamin za sprawą blanszowanych lub delikatnie ugotowanych warzyw, białko, którego źródłem jest jajko i tofu, no i ten uzależniający sos z orzeszków ziemnych. Jeżeli znudziły wam się tradycyjne sałatki, gado-gado to idealna propozycja, aby potraktować warzywa w nieco inny sposób.

Składniki ( 4 porcje ):

  • 4 średniej wielkości ziemniaki, obrane ze skórki
  • 2 marchewki, obrane
  • 1 duży ogórek, obrany i pokrojony w plasterki
  • 1/2 główki poszatkowanej kapusty np. pekińskiej
  • 200 g kiełków fasoli i/lub 200 g fasolki szparagowej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych, do posypania
  • olej
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona chili, drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 200 g masła orzechowego domowej roboty – wystarczy zmiksować orzechy ziemne do konsystencji pasty w robocie kuchennym
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki sosu kecap manis lub sosu sojowego
  • odrobina wody do rozcieńczenia sosu
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub przecieru pomidorowego

Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w grube plasterki, wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Odcedzić i  odstawić do ostygnięcia.  Marchewkę pokroić w grube plasterki. Jeżeli używamy fasolki, to pokroić ją na kawałki o długości 4 cm.

W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić pokrojona fasolkę oraz marchewkę i gotować przez 2 minuty. Sitkiem wyłowić warzywa i zanurzyć je na chwilę w zimnej wodzie. Dobrze odcedzić.Poszatkowaną kapustę zanurzyć we wrzątku na 20 sekund. Wyjąć  z garnka i również na krótko zanurzyć w zimnej wozie, odcedzić. Kawałki tofu podsmażyć na chrupko na odrobinie oleju z dodatkiem płatków chili ( opcjonalnie, ale warto ).

Jajka pokroić w ćwiartki. Pokrojone jajka, ziemniaki, marchewkę, fasolkę, kapustę, kiełki, ogórek, tofu ułożyć osobno obok siebie na półmisku lub wymieszać wszystkie składniki sałatki ze sobą i rozłożyć na talerze.

Na patelni rozgrzać nieco oleju, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodać chili oraz pastę krewetkową i smażyć jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, domieszać masło orzechowe. Ponownie postawić na ogniu i powoli wlać mleko kokosowe z odrobiną wody. Doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu, stale mieszając. Zmniejszyć ogień, wlać kecap manis lub sos sojowy, pastę z tamaryndowca lub przecier pomidorowy i gotować kolejną minutę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Sałatkę skropić sosem orzechowym i posypać pokruszonymi orzechami ziemnymi. Resztę sosu podawać w osobnych miseczkach.

Gado-Gado polecam wypróbować w parze z np. Rieslingiem off-dry, Albarino, Chenin Blanc czy z Prosecco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: