Gazta Tarta – słynny spalony sernik z Kraju Basków

Spalony sernik to chyba najbardziej znane ciasto z Kraju Basków, którego sława sięga znacznie dalej niż granice samego Euskadi. Ten baskijski wypiek już na pierwszy rzut oka rożni się od zwykłych serników – jego istota polega na tym, że ma być spalony, z chrupiącym i przypieczonym wierzchem. Wygląda naprawdę oryginalnie, nieco rustykalnie i w tym tkwi cały jego urok.

Spalony sernik od dawna chodził mi po głowie, a to za sprawą autora bloga Facet i Kuchnia, od którego zresztą zaczerpnąłem przepis na to ciasto. Facet i Kuchnia upiekł już jego kilka wersji, a myślę, że i ja nie poprzestanę na jednorazowym wypieku, gdyż sernik ten jest rzeczywiście wyjątkowy. Podobno, najlepszy spalony sernik podają w barze pintxos La Vina w San Sebastian, do którego pielgrzymują wszyscy ci, którzy chcą go spróbować. Wkrótce przekonam się, jak smakuje oryginał, a póki co, sam upiekłem to słynne ciasto.

W czasie pieczenia sernik dość mocno wyrasta, po czym powinien wyraźnie opaść ( choć mój, aż tak bardzo nie opadł ), co jest jego cechą charakterystyczną. Podobnie zresztą, jak mocno przypieczona skórka, która dodaje mu mnóstwo uroku. Ciasto wygląda, jakby ktoś zapomniał wyjąć je z piekarnika, ale tak właśnie ma być.

Przepisy na spalony sernik różnią się między sobą nieznacznie. Jedni pieką go bez mąki, inni z kolei dodają jej niewielką ilość ( czy to pszenną, czy bezglutenową ). Wersja klasyczna nie zawiera żadnych dodatków w postaci np. owoców. W moim przypadku dodałem maliny i borówki z własnej działki, gdyż mam ich tak dużo w tym roku, że trzeba po prost z nich korzystać jak najwięcej. Można oczywiście upiec tradycyjny spalony sernik lub dodać do niego dowolne, sezonowe owoce.

Niezależnie od wybranej wersji, sernik uda się każdemu. Przepis jest prosty, lista składników krótka, a efekt doskonały. To chyba sernik marzeń😊. Bez spodu, nie za słodki, wilgotny i kremowy z chrupiącym wierzchem. Przyciąga wzrok i po prostu trzeba go upiec.

Składniki ( na tortownicę ok. 23-25 cm ):

1-1,2 kg tłustego wiejskiego twarogu

250 ml śmietany 18% ( można dodać też tłustszą )

250-300 g malin i borówek

150 g dowolnego cukru lub jego zamiennika ( użyłem erytrytolu )

5 wiejskich jajek

1/4 łyżeczki soli

30 g mąki owsianej ( można użyć pszennej )

masło do natłuszczenia tortownicy

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Tortownicę natłuść masłem, wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał on 5 cm ponad torownicę. Wnętrze tortownicy z papierem również natłuść masłem.

Twaróg i cukier ( lub jego zamiennik ) wymieszaj w mikserze do połączenia składników. Nieustannie mieszając, dodaj sól oraz jajka – po jednym jajku, dodając kolejne, gdy poprzednie zostanie wmieszane dobrze w masę. Dodaj mąkę, śmietanę cały czas mieszając. Miksuj jeszcze przez chwilę do pełnego połączenia składników.

Masę przelej do tortownicy, dodaj owoce ( jeśli ich używasz ) i delikatnie wmieszaj je w ciasto. Piecz około 60 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez godzinę, następnie uchyl drzwiczki i pozwól sernikowi ostygnąć. Ciasto przechowuj w lodówce.

Sernik możemy podać np. z kieliszkiem Sherry, Vouvray, Moscato d’Asti, Sauvignon Blanc z późnego zbioru, Recioto di Soave lub z filiżanką kawy.

3 odpowiedzi do “Gazta Tarta – słynny spalony sernik z Kraju Basków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *