Restauracje w Kalabrii – sprawdzone adresy w Tropei, Scilli i Pizzo

Gdzie znaleźć dobrą, lokalną kuchnię w Kalabrii? Takich miejsc na pewno nie brakuje, a ja podrzucam swoją listę czterech sprawdzonych knajp, które z czystym sumieniem mogę polecić. Choć większość posiłków przygotowywałem sam korzystając z doskonałej jakości miejscowych produktów, to nie zapomniałem, że to w końcu wakacje i nie zamierzałem przecież spędzać większości dnia w kuchni.

Jeżeli ma się dostęp do tak świeżych składników jak te, które oferuje Kalabria, gotowanie jest czystą przyjemnością. Jednak wizyta w każdej z czterech restauracji, o których niżej, dostarczyła również sporą dawkę pozytywnych wrażeń i bez dwóch zdań, odwiedziłbym je raz jeszcze. Wam także polecam te miejsca.

1. Incipit

Incipit to elegancka restauracja w stylu fine dining, ale bez obaw – nie ma tu żadnej sztywnej atmosfery. Zlokalizowana jest w Tropei, parę kroków od ścisłego centrum w spokojnej, bocznej uliczce. Stolik można zarezerwować zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz lokalu. W karcie znajdziemy przede wszystkim lokalne dania w nowoczesnej interpretacji. Porcje są w sam raz i dzięki temu można skosztować kilku pozycji z menu. Karta win z naciskiem na kalabryjskie trunki i w sumie bardzo dobrze. W Incipit zamówiłem m.in. świetną zupę z czerwonej cebuli, tatara z tuńczyka, sałatkę z ośmiornicy, miecznika, a do tego butelkę Madre Goccia – kupaż Greco i Chardonnay od Tenuta Iuzzolini. Każde danie bez zarzutu zarówno w kwestii prezentacji, jak i smaku. Incipit to doskonałe miejsce na bardziej elegancką kolację w Tropei i z pewnoscią wyjdziecie stąd w pełni usatysfakcjonowani.

Adres: Incipit,  Largo Galluppi 17, Tropea

2. Nino e Marcella

Kolejne miejsce w Tropei, do którego warto zajrzeć to restauracja Nino e Marcella znajdująca się w centrum miasta. Zawsze jest tu sporo gości, więc warto zrobić rezerwację, choć ja dwukrotnie zjadłem tutaj kolację bez wcześniejszego rezerwowania stolika. Właścicielem jest Włoch, który biegle mówi po….polsku! Gdy tylko usłyszał język polski, po zakończeniu kolacji zamienił ze mną kilka słów i poczęstował miejscowym likierem. Jego znajomość polskiego wynika z faktu, iż żoną tego sympatycznego pana jest Polka, która również była obecna na miejscu. Razem prowadzą knajpę, która chyba na brak gości nie narzeka. Karta dań skupia się w zasadzie na kalabryjskiej kuchni w smacznym wydaniu. Ciekawy jest też wybór kalabryjskich win. Jadłem m. in. filej e nduja, sałatkę z mozzarelli i prosciutto, zupę rybną, mule z peperoncino, smażone kalmary. Do tego Librandi Ciro Rosso i Bianco. Jako digestif – Vecchio Amaro del Capo od właściciela. Nino e Marcella to fajna knajpa z dobrą kuchnią, w której można spędzić niezwykle przyjemne chwile.

Adres: Nino e Marcella, Corso Vittorio Emanuele 49, Tropea

3. Locanda Toscano

Nazwa może nie ma za dużo wspólnego z Kalabrią, ale bez obaw – nie podają tu kuchni toskańskiej tylko tą miejscową. Locanda Toscano to miejsce w lekko fine dining’owym stylu, eleganckie, z klasą tuż obok zamku Murata w Pizzo. Restaurację prowadzi małżeństwo – Pani Caterina rządzi w kuchni, natomiast małżonek czuwa nad organizacją sali. Menu jest krótkie, a każda pozycja z karty brzmi bardzo apetycznie. Selekcja win także interesująca. Tym razem zdecydowałem się na ośmiornicę, gnocchi z kalmarami i tubetti z owocami morza. Do tego butelka Pecorello od Ippolito. Bardzo smaczna kuchnia plus ładna prezentacja potraw. Locanda Toscano to chyba obowiązkowy punkt w Pizzo, jeśli szukacie czegoś nietuzinkowego.

Adress: Locanda Toscano, Via Benedetto Musolino 14/16 Pizzo

4. Bleu De Toi

Ostatnia rekomendacja to Bleu De Toi – malowniczo położona knajpa w Scilli, w starej, rybackiej i klimatycznej dzielnicy Chianalea, która to część miasteczka słynie z ryb i owoców morza. Nie inaczej jest i w tej restauracji – możemy wybierać tu pośród takich specjałów jak miecznik, tuńczyk, krewetki, kalmary, langustynki. Do tego jakaś zielenina i pyszny, świeży posiłek jest kompletny. Taras wychodzący w morze, na którym mieści się część stolików to miejsce, którego szybko nie chce się opuszczać. Zamówiłem stek z miecznika i mieszankę smażonych owoców morza.

Adres: Bleu De Toi, Via Grotte 40, Scilla

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *