Wina pomarańczowe – z czym to się je ?

O winach pomarańczowych napisano ostatnio całkiem sporo, gdyż moda na nie trwa teraz w najlepsze. Orange wines odkryte na nowo przeżywają obecnie swoje pięć minut. Coraz chętniej sięgają po tego typu wina nie tylko sommelierzy, ale i spora grupa bardziej świadomych konsumentów. Skoro tak się dzieje, to warto zastanowić się nad tym, z czym można wina pomarańczowe zestawić w kuchni?

Nie będę w tym miejscu dokładnie zagłębiał się w materię win pomarańczowych, gdyż bardziej zainteresowani tematem bez problemu znajdą sporo informacji w tej kwestii, ponieważ to aktualnie temat „na czasie”. Kilka podstawowych wiadomości o winach pomarańczowych możesz znaleźć w tym wpisie , który powstał przy okazji recenzji jednego z takich właśnie win ( swoją drogą świetnej pozycji ). Dziś postaram się podrzucić kilka pomysłów dotyczących łączenia orange wines z jedzeniem, gdyż to całkiem interesująca sprawa.

Wina pomarańczowe to wina białe, ale winifikowane jak te czerwone poprzez długą macerację moszczu w kontakcie ze skórkami. Dzięki temu nabierają charakterystycznej barwy, zyskują taniny, polifenole, bardziej wyrazistą i bogatszą od win białych teksturę. Posiadają intensywne, nietuzinkowe aromaty. To sprawia, że są świetnym partnerem jedzenia. Tego jedzenia wina te potrzebują, gdyż wiele z nich ciężko jest pić same. Oczywiście, wina pomarańczowe też różnią się między sobą stylistyką, ale nie będziemy tu wchodzić w szczegóły. Warto zaznaczyć, że są to trunki dla nieco bardziej odważnych winomanów, tych gotowych na nowe doznania. Jednak na pewno warto się na nie otworzyć.

Z czym więc połączyć wina pomarańczowe? Poniżej kilka moich sugestii i propozycji w tym temacie. Jeśli sami macie wasze ulubione lub sprawdzone zestawienia, dajcie znać.

Wina pomarańczowe rekomenduję sparować np. z:

  • dobrze przyprawioną zupą marchewkową lub dyniową
  • daniami z dodatkiem grzybów ( np. kurki, rydze )
  • sushi
  • wędzonymi rybami
  • serami pleśniowymi i tymi intensywnymi
  • prosciutto i innymi tego typu szynkami
  • daniami z tofu i sosem sojowym
  • potrawami z karmelizowaną cebulką
  • bakłażanami w sosie pomidorowym
  • daniami z dodatkiem imbiru, szafranu i orientalnymi przyprawami
  • kuchnią marokańską ( np. tadżin z kurczaka z morelami )
  • potrawami z wykorzystaniem suszonych owoców
  • curry hojnie doprawione kurkumą, kardamonem
  • kimchi
  • mięsem, w szczególności, gdy występuje w towarzystwie suszonych owoców, grzybów czy wspomnianych wyżej przypraw
  • podrobami
  • potrawką z soczewicy
  • daniami z wykorzystaniem tahini, orzechów włoskich, oliwek
  • gulaszem rybnym
  • potrawami z dodatkiem musztardy
  • karczochami

Udanych eksperymentów 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *