Risotto z kawą, kaparami i perłami balsamicznymi

Risotto to taka potrawa, której przygotować można niezliczone warianty i każdy ma prawo interpretować ten włoski klasyk na swój sposób. Kilka tradycyjnych risotto weszło na stałe do kanonu włoskiej kuchni, ale wciąż powstają nowe receptury tego dania. Jedna z nich w dzisiejszym wpisie.

Risotto z kawą, kaparami i perłami balsamicznymi to bez dwóch zdań nietuzinkowe połączenie. To taka bardziej wyrafinowana wersja risotto, a przy okazji dowód na to, że sky is the limit, jeśli chodzi o tą włoską potrawę. Risotto to wdzięczny temat, gdyż możemy podać je jako primi piatti, secondi, a i wersje deserowe też nie są niczym nowym.

Choć na pierwszy rzut oka, zestawienie kawy i kaparów może wydawać się nieco dziwne, to zapewniam, że całość broni się smakiem. Przepis jest w sumie bardzo prosty, a i lista składników też dość krótka. Kluczem jest tutaj ( zresztą jak zawsze ) dobrej jakości bulion aromatyzowany w tym wypadku ziarnami kawy, dzięki czemu risotto nie jest zwykłym risotto.

Do dekoracji używam perełek balsamicznych, które pięknie wyglądają i przypominają wizualnie kawior. To ocet balsamiczny ( oczywiście nie Aceto Balsamico Tradizionale ) w formie perełek, które w dotyku przypominają lekką galaretkę z płynnym, balsamicznym wnętrzem. Taki „balsamiczny kawior” nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale również wzbogaca danie o kwasową słodycz.

Słoiczek tego delikatesu ( także w wersji białej ) zakupiłem podczas Cheese Bra, gdzie poza całą masą wspaniałych serów, można upolować też kilka tego typu skarbów. O samym festiwalu więcej już wkrótce.

Dodatek balsamicznych pereł jest opcjonalny – bez nich risotto również świetnie smakuje. Jeśli chcesz, możesz jednak skropić danie odrobiną dobrej jakości octu balsamicznego.

Składniki ( 4 porcje ):

około 1 l dobrej jakości bulionu drobiowego lub warzywnego

300-400g ryżu vialone nano lub carnaroli

100g startego parmezanu

60g masła

50g kaparów, odsączonych i posiekanych drobno

100ml białego wytrawnego wina

oliwa

1 cebula, drobno posiekana

1 łyżka zmielonej kawy

10-15 ziaren kawy

sól, pieprz

1 małe espresso, zredukowane ( opcjonalnie )

Przygotowanie: Bulion zagotowujemy i dodajemy ziarna kawy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie znów go podgrzewamy i trzymamy w cieple.

Cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy ryż i mieszamy smażąc chwilę. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje mieszając.

Dodajemy szczyptę soli i wlewamy chochlę aromatyzowanego bulion ( ziaren kawy na razie nie usuwamy ).Risotto mieszamy i znów wlewamy porcję bulionu powtarzając czynność, aż ryż będzie gotowy.

Kiedy ryż jest ugotowany, doprawiamy risotto solą i szczyptą pieprzu, usuwamy ziarna kawy, dodajemy masło, parmezan i energicznie mieszamy.

Talerze obsypujemy odrobina mielonej kawy. Nakładamy risotto, na nim kładziemy kapary i balsamiczne perełki. Jeżeli chcemy, talerz dekorujemy zredukowanym espresso.

Takie risotto polecam zestawić np. z Gavi, Franciacortą, Vermentino, Pinot Grigio, Curtefrancą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *