Hummus mango/prosciutto z kaczki/chipsy z tapioki

Gotowanie ma to do siebie, że można eksperymentować do woli, bawić się smakiem tworząc coraz to nowe kompozycje na talerzu. To, co na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, często okazuje się strzałem w dziesiątkę, co tylko zachęca do urzeczywistnienia swoich pomysłów. Tak też było i tym razem.

Trzy elementy stworzyły oryginalne i nietuzinkowe danko. Hummus z mango chodził mi po głowie od powrotu z Wiednia, gdzie na słynnym Naschmarkt próbowałem różnych hummusowych wariacji, w tym absolutnie świetny hummus z mango. W swojej kuchni przygotowałem jego własną wersję. Prosciutto z kaczki też nie dawało mi spokoju od jakiegoś czasu. Tradycyjne prosciutto zna chyb każdy, ale to z kaczki to już co innego i na pewno nie każdy miał okazję je próbować. A można je bardzo łatwo zrobić samemu w domu. Chipsy z tapioki to lepsza i zdrowsza alternatywa dla tych sklepowych, po które niestety tak wiele osób sięga. Te z tapioki, w przeciwieństwie do tradycyjnych chipsów ziemniaczanych, smaży się dosłownie 5 sekund po uprzednim ich wysuszeniu, o czym niżej w przepisie. Hummus, prosciutto i chipsy razem na jednym talerzu dały naprawdę wspaniały rezultat. Owocowa słodycz hummusu za sprawą mango fajne połączyła się ze słonawymi plasterkami mięsa kaczki, a do tego chrupiący element w postaci chipsów z tapioki. Całość posypana różowym pieprzem i perełkami balsamicznymi. Efekt końcowy naprawdę przerósł moje oczekiwania. Jeśli nie masz balsamicznych perełek, danie możesz skropić octem balsamicznym.

Składniki ( 4 porcje ):

Hummus mango:

300 g ugotowanej ciecierzycy

1 dojrzałe mango, pokroje w kostkę

4-5 łyżek tahini

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

3 łyżki chrzanu lub łyżeczka płatków chili

sól do smaku

Prosciutto z kaczki:

1 lub dwie piersi z kaczki

250 g soli

100 g cukru pudru

Chipsy z tapioki:

1 szklanka perełek tapioki

opcjonalnie: dowolne przyprawy, jeżeli chcemy naszym chipsom nadać określony smak

dodatki: zmielony różowy pieprz, perełki balsamiczne

Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania prosciutto z kaczki. W tym celu mieszamy ze sobą sól i cukier. Piersi kaczki umieszczamy na niewielkiej tacy/talerzu. Mieszanką nacieramy kaczkę ( skóry nie zdejmujemy ) tak, aby były piersi były całe przykryte mieszanką soli i cukru. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso i opłukujemy je dokładnie zimną wodą. Kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki – tak jak prosciutto. Możemy przechowywać w lodówce szczelnie zamknięte przez kilka dni.

W celu przygotowania hummusu, wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy na gładko. Możemy dodać odrobinę wody, jeżeli hummus wyjdzie za gęsty i w miarę potrzeby doprawić go do smaku

W garnku zagotowujemy około 600 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zawrze, wrzucamy perełki tapioki i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy i gotujemy tapiokę około 20-30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy perełki zrobią się przezroczyste, zdejmujemy z ognia i rozsmarowujemy tapiokę cienką warstwą na macie silikonowej. Wkładamy do dehydratora i suszymy około 6-8 godzin w temperaturze 50 stopni. Następnie wyjmujemy tapiokę z dehydratora i łamiemy na kawałki. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i wrzucamy kawałki tapioki do gorącego oleju – wyjmujemy po 5 sekundach smażenia i odsączamy na papierowym ręczniku.

Na talerzach rozkładamy porcje hummusu, na to kładziemy cienko pokrojone prosciutto z kaczki, posypujemy pokruszonymi chipsami z tapioki. Dodajemy perełki balsamiczne lub skrapiamy danie octem balsamicznym i posypujemy różowym pieprzem.

To danie proponuję zestawić np. z Pinot Noir, Rieslingiem lub winem musującym ( dobrze powinno wypaść musujące rose dobrej jakości ).

Jedna odpowiedź do “Hummus mango/prosciutto z kaczki/chipsy z tapioki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *