Indonezyjski stir-fry z ziemniakami, pak choy, mieloną wieprzowiną, sosem sojowym i chili

Kto powiedział, że ziemniaki muszą być nudne? Dzisiejszy przepis w azjatyckim stylu udowadnia, iż nie jest konieczne, aby stanowiły one jedynie dodatek do naszego posiłku – mogą przecież grać w nim główną rolę. Tak też jest w przypadku stir-fry z plasterkami ziemniaków, które w połączeniu z kilkoma innymi azjatyckimi smakami tworzą niezwykle apetyczną kompozycję.

Prawdziwy wok ma to do siebie, że potrawy przygotowywane z jego wykorzystaniem smakują absolutnie wyjątkowo. Wspominałem już o tym nie raz i będę powtarzał to do znudzenia. Bo ten, kto nigdy nie próbował takiej kuchni, po prostu nie wie, co traci.

Indonezyjski stir-fry z ziemniakami, pak choy, mieloną wieprzowiną, sosem sojowym i chili to propozycja, która z pewnością przypadnie do gustu także tym, którzy za azjatyckim gotowaniem jakoś bardzo nie przepadają. Ta potrawa cieszy się dużą popularnością wśród indonezyjskich „domowych kucharzy”, gdyż jest łatwa, smaczna i przede wszystkim tania w przygotowaniu, co w tamtejszych warunkach nierzadko ma fundamentalne znaczenie. To taki azjatycki comfort food, który warto wprowadzić również do swojej kuchni. Gwarantuję, że wszystko zniknie z talerzy w okamgnieniu i będziecie przyrządzać to danie częściej.

Składniki ( 6 porcji ):

około 1kg ziemniaków – obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

300-400g mielonej wieprzowiny ( można zastąpić innym mięsem )

1 duża sztuka kapusty pak choy, posiekana

1 cebula, posiekana

150ml wody

4 łyżki sosu kecap manis

7 łyżek sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka płatków chili

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka skrobi kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką wody

zielona część dymki, posiekana

olej do smażenia ( do smażenia na woku używam oleju arachidowego )

Przygotowanie: Plasterki ziemniaków włożyć do miski i zalać wodą, aby nie zmieniły koloru. Przed smażeniem dobrze odcedzić je z wody. Sos kecap manis, sos sojowy, ostrygowy, cukier, chili i pieprz wymieszać dokładnie w miseczce.

Rozgrzać wok i wlać do niego nieco oleju. Wrzucić cebulę, pak choy i smażyć minutę. Dodać mielone mięso i smażyć kolejną minutę. Dorzucić kawałki ziemniaków, wymieszany wcześniej sos i wodę – całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu kilka chwil, aż ziemniaki lekko zmiękną, ale nie będą rozpadające się. Do woka wlać skrobię wymieszaną z wodą i wymieszać całość dokładnie. Smażyć jeszcze chwilę, następnie zdjąć z ognia, przełożyć na talerze i posypać dymką.

Taki stir-fry prosi o białe wino np. rieslinga, chenin blanc, białe sycylijskie, torrontes lub rose.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *