Kurczak ze szparagami, suszonymi pomidorami i zielonym makaronem

Sezon na szparagi jest zawsze za krótki, więc trzeba wykorzystać ten okres jak najlepiej zapraszając te warzywa do swojej kuchni możliwie często. Nie wiem jak wy, ale ja szparagi uwielbiam, a ostatnio stworzyłem także krótki przewodnik w kwestii łączenia wina właśnie ze szparagami ( tutaj ). Znajdziecie tam kilka propozycji dań, a do tego moje sugestie w zakresie odpowiednich win. Z kolei dziś podrzucam przepis, który zasmakuje każdemu, nie tylko wielbicielom szparagów, a w dodatku tą potrawę przygotujesz w pół godziny.

Szybko, prosto i naprawdę smacznie, a przy okazji z wykorzystaniem sezonowego składnika – czego chcieć więcej ? W przepisie używam też krótkiego, zielonego makaronu, ale jeśli chcesz możesz użyć innego podobnego lub w ogóle go pominąć.

Składniki ( 4 porcje ):

3 pojedyncze filety z piersi kurczaka

3/4 łyżeczki pimentonu ( wędzonej papryki )

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta soli i pieprzu

oliwa

masło

około 10 zielonych szparagów

6 plasterków drobno pokrojonego boczku

150ml bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepiej przygotowany samodzielnie)

150ml śmietanki kremówki

10 suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki ( używam własnych, domowych suszonych pomidorów w oliwie )

150g zielonego, krótkiego makaronu ( opcjonalnie )

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie: Kurczaka pokroić w większą kostkę, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, pimentonem, kurkumą i dobrze wetrzeć przyprawy w mięso. Odstawić do zamarynowania na 30 minut ( można marynować dłużej ). Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić.

Szparagi skrapiamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut. Wyjmujemy. Boczek podsmażamy na patelni i odkładamy na bok.

Na patelni roztapiamy łyżkę masła i smażymy kurczaka na średnim ogniu przez dwie minuty. Wlewamy gorący bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę i mieszamy. Dorzucamy pomidory i trzymamy chwilę wszystko na patelni. Dokładamy ugotowany makaron i szparagi, dokładnie mieszamy potrawę i wykładamy na talerze. Posypujemy boczkiem oraz natką pietruszki.

Do takiego kurczaka ze szparagami polecam np. krągłe Marsanne ( to był mój wybór –Leeuwenkuil Marsanne 2016 ), ale też nieco pełniejszego Gruner Veltlinera, Rieslinga, jakościowe Soave Classico, Verdejo, białe Friuli, dobrej jakości wino musujące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *