Genialna sałatka ze szparagami, wędzonym pstrągiem i bottargą

Znowu szparagi, ale przecież w obecnym czasie nie może być inaczej. Te zielone warzywa za chwilę znikną ze straganów i sklepów, więc cieszmy się nimi i korzystajmy z nich w kuchni jak tylko się da.

Tym razem szparagi pojawiają się w świetnej sałatce w towarzystwie innych warzyw i wędzonego pstrąga. Wspaniały warzywny posiłek z kawałkiem dobrej jakości ryby i prostym dressingiem czyni z tego danka naprawdę wyjątkową rzecz. Sałatkę oprószam jeszcze startą bottargą dla dodatkowego smaku. W ten sposób otrzymujemy zdrowe, pyszne, proste w przygotowaniu danie idealnie sprawdzające się w roli pełnowartościowego posiłku.

Składniki ( 4 porcje ):

300g młodych ziemniaków, wyszorowanych i przekrojonych na pół

1 cukinia, pokrojona obieraczką do warzyw na cienkie wstążki

1 pęczek zielonych szparagów, pokrojonych na kawałki

1 radicchio, liście pokrojone na kawałki

2 łyżki musztardy Dijon

sok z jednej cytryny

oliwa

sól, pieprz

1 wędzony pstrąg, mięso oczyszczone z ości i porwane na kawałki

1 łyżeczka pimentonu

2 łyżki posiekanego koperku

bottarga, do starcia

Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, aż zmiękną, ale nie mogą się rozpadać. W miseczce wymieszać musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i pimenton. Dodać kilka łyżek oliwy i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Odstawić dressing.

Szparagi skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Wyjąć i odstawić. Pokrojoną w paski cukinię i radicchio zblanszować we wrzątku przez kilka sekund, odcedzić i włożyć do dużej miski. Dodać ugotowane ziemniak, szparagi, koperek i całość dokładnie wymieszać. Polać dressingiem i ponownie wymieszać wszystko, aby warzywa pokryły się sosem.

Sałatkę rozłożyć na talerzach, a na wierzchu ułożyć kawałki wędzonego pstrąga. Całość posypać startą bottargą.

Do takiej sałatki dobrym wyborem będzie np. biała Etna, Pinot Grigio, Riesling, Albarino, Furmint, Sancerre lub inne Sauvignon Blanc z Doliny Loary.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *