Mango/dulce de leche/malina

Już na samą myśl o tej kombinacji smaków, mam ochotę zrobić ten deser ponownie. Pomysł na niego wpadł mi do głowy zupełnie przypadkiem, ale jak się okazało, był on trafiony w stu procentach. Świeże, dojrzałe i soczyste mango świetnie łączy się z dulce de leche (kajmakiem) dając doskonały efekt, a drobne dodatki w postaci kruszonki, wiórek kokosowych i malin fajne uzupełniają tą wakacyjną słodycz.

Taka mała porcja słodkości wprowadza człowieka w doskonały nastrój. Wyobraźcie sobie ciepłe, letnie popołudnie na świeżym powietrzu ze szklaneczką czegoś takiego w dłoni. Nie może być lepiej 😎

Deser wbrew pozorom nie jest słodki, nazwałbym go orzeźwiającym. Dojrzałe i soczyste mango występuje w nim pod postacią musu. Słodki sam w sobie owoc moim zdaniem nie wymaga już dodatkowego dosładzania i nie warto psuć jego naturalnego smaku. Jeśli dysponujesz mniej dojrzałym mango, można oczywiście dodać nieco dowolnego słodzidła np. cukru. Druga warstwa to po prostu dulce de leche – kajmak – wolno gotowane mleko z cukrem. Bardzo łatwo przygotować go samemu w domu, do czego zachęcam. W razie braku czasu użyjcie takiego dobrej jakości ze sklepu. Kajmak plus mango świetnie do siebie pasują.

Całość uzupełniam jeszcze o chrupiąca kruszonkę z płatkami kukurydzianymi, wiórki kokosowe i maliny. To moja propozycja, ale możesz bez przeszkód skomponować inne dodatki. I tak będzie pysznie.

Składniki ( około 6 małych porcji ):

2 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę

1/2 łyżeczki agaru

ok. 120g kajmaku

30g masła

70g mąki

30g cukru trzcinowego

30g płatków kukurydzianych

wiórki kokosowe, maliny do dekoracji

Przygotowanie: Mango zmiksować w blenderze na gładki mus. Przełożyć do garnka, dodać agar i zagotować mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić lekko i przełożyć do szklaneczek. Włożyć do lodówki na godzinę. Gdy mus stężeje, wyłożyć na niego porcję kajmaku. Znów stawić do lodówki.

Z masła, mąki, cukru i płatków kukurydzianych przygotować kruszonkę rozcierając w dłoniach składniki. Wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

Przed podaniem nałożyć łyżkę kruszonki na warstwę kajmaku, dodać wiórki kokosowe i maliny.

Spróbujcie podać ten deserek z białym, słodkim winem z późnego zbioru lub np. z moscato d’Asti.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *