Obłędnie pyszne lody pistacjowe – 100% naturalnego smaku

Na dobre, prawdziwe lody zawsze jest dobra pora 😊 Odkąd jakiś czas temu zakupiłem maszynę do lodów z prawdziwego zdarzenia, przygotowuję je przez okrągły rok. Bawię się różnymi smakami, eksperymentuję z przepisami no i mam pełną kontrolę nad ich składem. Ja widzę same zalety.

Osobiście uwielbiam orzechy i bakalie, które często przemycam do słodkości, ale też do dań wytrawnych. Oczywiste jest, że tworzę z nich także lody. Pistacje ( te niesolone i nieprażone ) plasują się w moim prywatnym rankingu bakalii bardzo wysoko. Ukręcenie własnych pistacjowych lodów od dawna chodziło mi po głowie. Nie wiem czemu tak długo się do tego zabierałem, ale ważne jest, że lody w końcu powstały. Powstały, i to jakie. Przyznam nieskromnie, że nigdzie nie jadłem lepszych. Prawdziwy, autentyczny smak pistacji jest tu na pierwszym miejscu. Lody są gęste, kremowe, mega pistacjowe.

Bazą lodów jest tutaj domowy budyń. Może to się wydawać dziwne, jednak budyń sprawdza się idealnie. Przygotowany z mleka, żółtek i skrobi ziemniaczanej, stanowi podstawę lodów. Gotowy budyń mieszam następnie z pastą pistacjową, która składa się wyłącznie w 100% z samych surowych pistacji. Taką pastę możecie przygotować sami w domu miksując pistacje w robocie kuchennym lub też zakupić gotową, wysokiej jakości zrobioną z samych orzechów. Już sama pasta to niebo w gębie, a lody z jej udziałem to istna rozkosz. Spróbujcie sami, a wasze kubki smakowe będą prosić o więcej.

Składniki:

500ml mleka

5-6 żółtek

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego

400g pasty pistacjowej ( 100% pistacji )

100ml śmietanki kremówki, ubitej na sztywno

pokruszone pistacje, do podania

Przygotowanie: W garnku umieścić skrobię, cukier i żółtka. Wymieszać. Dodawać stopniowo mleka cały czas mieszając. Garnek postawić na ogniu i podgrzewać całość mieszając, aż składniki się rozpuszczą i powstanie dość gładka masa. Wciąż podgrzewać mieszając do czasu, gdy otrzymamy gęsty budyń. Zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu i ostudzić.

Wystudzony budyń mieszamy dokładnie z pastą pistacjową i ubitą kremówką. Masę wkładamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją naszego urządzenia. Po około 40 minutach mieszania, moje lody są gotowe. Masę przekładam do pojemnika i umieszczam na godzinę w zamrażarce, aby jeszcze łatwiej formować zgrabne gałki lodów. Gotowe lody posypujemy pokruszonymi pistacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *