Vol-au-vent z krewetkami

Vol-au-vent to wywodząca się z kuchni francuskiej przystawka – rodzaj pasztecików, kieszonek z ciasta francuskiego, które następie po upieczeniu wypełnia się różnym nadzieniem. Proste w przygotowaniu danko pięknie się prezentuje i z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Vol-au-vent można przygotować z różnym farszem zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Zdecydowanie częściej występuje w formie wytrawnej i jeden z takich przepisów właśnie dziś. Jeżeli dysponujemy gotowym ciastem francuskim, to jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Vol-au-vent przyrządza się poprzez nałożenie na siebie kilku warstw ( krążków ) ciasta. Pierwszy krążek jest okrągły, a kolejne mają dodatkowo wycięty otwór wewnątrz. Dzięki temu podczas pieczenia powstanie miejsce na nasze nadzienie. Ja postawiłem na nieco luksusową wersję – moje kieszonki wypełniłem krewetkami, a do tego sos na bazie szampana i śmietanki. Plus sok i skórka cytryny dla świeżości. Przystawka niczym z dobrej restauracji gotowa.

Składniki ( około 5-6 porcji ):

2 opakowania ciasta francuskiego (można oczywiście przygotować je samodzielnie)

2 jajka, rozbełtane

300g surowych krewetek

250ml szampana lub innego wina musującego dobrej jakości

150ml śmietanki kremówki

skórka i sok z 1 dużej cytryny

mały pęczek koperku, posiekany

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i lekko rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Z ciasta wyciąć tyle okręgów o średnicy min. 8-10cm, ile się da. W zależności od tego, ile porcji vol-au-vent potrzebujemy, odłożyć potrzebną ilość okręgów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałych krążków ringiem o mniejszej średnicy wyciąć ich wnętrza tworząc w ten sposób pierścienie z otworami. Zarówno kręgi stanowiące podstawę, jak i te z otworami smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Krążki ciasta z otworami umieszczamy na tych bez otworów – po dwa na każdy okrąg stanowiący podstawę ( im więcej ich umieścimy, tym wyższą kieszonkę otrzymamy ). Widelcem nakłuwamy jedynie krążek będący podstawą vol-au-vent. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut, aż ciasto urośnie i zarumieni się.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. W rondelku umieszczamy szampana i podgrzewamy, aż zredukuje się o połowę. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz do smaku i gotujemy chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Dodajemy sok i połowę skórki otartej z cytryny. Wrzucamy posiekany koperek. Krewetki podsmażamy krótko na patelni.

Vol-au-vent kładziemy na talerzu. W środku umieszczamy krewetki i wlewamy sos. Posypujemy pozostałą skórką z cytryny.

Do takiego vol-au-vent dobrym wyborem będzie np. szampan, biały burgund, białe bordeaux, riesling.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *