Przegrzebki w kremowym sosie z kaparami i białymi perełkami balsamicznymi

Jeżeli szukacie wykwintnej, a zarazem prostej i szybkiej w przygotowaniu przystawki, to nie mogliście lepiej trafić. Dzisiejsze przegrzebki to świetny starter, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Ponadto, te proste smaki wspaniale się ze sobą łączą, a przygotowanie całości zajmie wam nie dłużej niż pół godziny.

Przepis jest naprawdę łatwy i nie wymaga od nas wiele pracy. Prosty, kremowy sos, usmażone przegrzebki oraz dodatki w postaci kaparów i balsamicznych perełek – tylko tyle wystarczy, aby przyrządzić małe danko niczym z dobrej restauracji. Trzeba tylko trochę zainwestować w dobrej jakości owoce morza, bo jak wiadomo – produkt jest najważniejszy. Najlepiej użyć świeżych przegrzebków – w razie ich braku sięgnijmy po te mrożone. Małże św. Jakuba to jeden z moich ulubionych morskich przysmaków, a jeżeli ktoś za nimi nie przepada, to dzięki poniższemu przepisowi ma szansę się do nich przekonać.

Składniki ( 10 mini porcji ):

10 przegrzebków

3 łyżki masła

1 łyża mąki

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki śmietany 30% ( można użyć też 18% )

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku

1/2 łyżeczki pieprzu lub więcej do smaku

1 łyżka kaparów

oliwa

skórka otarta z cytryny

sok z połówki cytryny

białe perełki balsamiczne ( opcjonalnie )

Przygotowanie: Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać powoli mleko oraz śmietankę cały czas dokładnie mieszając. Dodać czosnek, sól, pieprz nie przerywając mieszania. Zwiększyć nieco ogień i pozwolić, aby sos nieco zredukował się i zgęstniał. Dodać kapary, wymieszać całość i zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić do smaku.

Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić przegrzebki. Smażyć je z każdej strony po minucie na wysokim ogniu, a następnie wycisnąć na patelnię sok z cytryny.

Łyżeczki do przystawek ( lub inne naczynka) wypełnić porcją ciepłego sosu. Włożyć po jednym przegrzebku, posypać skórką z cytryny oraz białymi perełkami balsamicznymi.

Do takich przegrzebków odpowiedni będzie np. szampan lub inne dobrej jakości wino musujące, poważniejsze chardonnay, dobrej jakości chenin blanc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *