Japan Cocktail

Dzisiejszy koktajl powstał na bazie przepisu na Canada Cocktail, w którym to wykorzystuje się whisky kanadyjską. Ja pod ręką takiej nie miałem, więc postanowiłem zastąpić ją whisky japońską. Efekt końcowy nie jest chyba wcale gorszy od oryginału. Przynajmniej mnie bardzo przypadł do gustu.

Do przygotowania koktajlu użyłem japońskiej blended whisky Fuyu – bardzo przyjemnej i łagodnej, która powinna zasmakować nawet tym, którzy za tego rodzaju alkoholem nie przepadają. Z wyjątkiem małej wymiany whisky, w samym oryginalnym przepisie nic nie zmieniłem. Skoro jednak mamy w koktajlu japońską whisky, to nazwałem go Japan, a nie Canada Cocktail 😊

Składniki ( 1 koktajl ):

50ml japońskiej whisky Fuyu ( lub innej )

20ml Cointreau

2-3 krople angostury

1 łyżeczka drobnego cukru

Przygotowanie: Wszystkie składniki wstrząsnąć z lodem w shakerze i przecedzić do kieliszka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *