Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Czekoladowe ciastko/ganache z lukrecją/krem lukrecjowy – Wino ze Smakiem

Czekoladowe ciastko/ganache z lukrecją/krem lukrecjowy

Po lodach lukrecjowych ( tutaj ), pora na kolejny przepis z wykorzystaniem lukrecji. Znów używam jej do deseru, co nie oznacza jednak, że nie można wkomponować jej w dania wytrawne. Na to przyjdzie jeszcze czas, a póki co, bawię się lukrecją w słodszych kompozycjach.

Lukrecję ( jej sproszkowany korzeń ) przywiozłem z Kalabrii, która słynie z jej uprawy. Ma ona oryginalny, wyjątkowy smak i uważam, że bardzo dobrze nadaje się do wykorzystania w kuchni, w szczególności w różnych deserach i wypiekach. Posiada też liczne właściwości lecznicze, a o samej lukrecji więcej możesz przeczytać tutaj.

Moim zdaniem lukrecja dobrze łączy się z czekoladą, stąd też pomysł, aby wykorzystać ją właśnie w czekoladowym deserze. Jeżeli lubicie słodkości z czekoladą, to jest to przepis dla was. Mamy w nim trzy elementy. Po pierwsze, czekoladowe ciastko w stylu brownie, jednak w moim wykonaniu bez mąki i zdecydowanie mniej słodsze. Do tego ganache podkręcony lukrecją i lukrecjowy krem. Wspaniały, a zarazem prosty w przygotowaniu deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim czekoladoholikom. Może nie należy do najlżejszych, ale i tak jest to zdrowsza i nieco odchudzona wersja. Jeżeli użyjemy dobrej jakości czekolady i kakao, to jeden lub dwa kawałki możemy zjeść bez wyrzutów sumienia. W razie braku lukrecji, możecie ją pominąć, ale uważam, że warto dodać ten składnik, gdyż całość na tym dużo zyskuje. Lukrecja dostępna jest w sklepach online. Z podanego przepisu otrzymacie około 10 porcji deseru.


Składniki:

Ciastko czekoladowe:

350-400 g dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości min. 72% kakao

300 g masła

100 g cukru kokosowego

7 jajek

100 g surowego kakao

1 espresso

szczypta soli

Ganache:

1 łyżeczka żelatyny w proszku

100 ml mleka

150 ml śmietanki kremówki

150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości min. 72% kakao

2 łyżeczki lukrecji w proszku

1 łyżeczka surowego kakao

szczypta soli

Krem lukrecjowy:

250 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka lukrecji

Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i roztapiamy mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy, aż nieco przestygnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jajka i cukier ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 5-7 minut. Kiedy czekolada ostygła, dodajemy jej 1/3 do masy z jajek i mieszamy. Dodajemy pozostałą czekoladę i znowu dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao, sól, espresso, mieszamy starannie i przekładamy masę do blaszki. Umieszczamy ją w kąpieli wodnej w piekarniku i pieczemy około 35 minut. Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć w blaszce.

W celu przygotowania ganache, w garnku umieszczamy mleko, śmietankę, kakao, sól, lukrecję. Powoli doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W tym czasie żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, a czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Żelatynę dodajemy do garnka z ciepłą masą i mieszamy, a następnie całość wlewamy do miski z roztopią czekoladą nieustannie mieszając, aż otrzymamy gładki ganache. Wstawiamy go do lodówki.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z lukrecją. Ciasto kroimy na porcje i umieszczamy na talerzach. Dekorujemy czekoladowo-lukrecjowym ganache oraz kremem z lukrecją. Całość posypujemy odrobiną sproszkowanej lukrecji.

Taki bogaty deser spróbujmy podać z kieliszkiem Porto ( Ruby Reserve, LBV ), Recioto della Valpolicella, Maury, Montefalco Sagrantino Passito.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *