Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Galliano Ristretto + Caffé Concerto – Wino ze Smakiem

Galliano Ristretto + Caffé Concerto

Koktajle i drinki na bazie kawy i likierów kawowych są świetne przez okrągły rok. Przygotowując je w domu, warto zwrócić uwagę na świetny likier na bazie kawy od marki Galliano – Galliano Ristretto. W domowym barze sprawdzi się znakomicie.

Za marką Galliano stoi Arturo Vaccari, który w 1896 roku stworzył oryginalny, ziołowy i słodki likier nazwany Galliano ( od nazwiska oficera królewskiej włoskiej armii ). W celu jego wyprodukowania, Vaccari zwrócił się do piemonckiej firmy  Fratelli Maraschi założonej w Turynie w 1888 roku ( obecnie znana jako Maraschi & Quirici z siedzibą w Chieri obok Turynu ). Tam też Arturo po raz pierwszy opracował swój likier, a w samej okolicy u podnóża włoskich Alp, znalazł wiele ziół i przypraw wchodzących w skład jego trunku. Maraschi & Quirici do dziś kształtuje esencję smaku i aromatu Galliano, a poza oryginalną wersją, pojawiły się jeszcze kolejne likiery (w tym tytułowy Galliano Ristretto). Obecnie marka Galliano należy do holenderskiej destylarni i firmy Lucas Bols.

Galliano Ristretto pojawił się na rynku w 2009 roku, a od 2022 roku likier zmienił nazwę na Galliano Espresso, aby była ona bardziej czytelna i rozpoznawalna dla klientów spoza Italii ( ristretto to „skrócone” espresso, to mniejsza i intensywniejsza w smaku wersja espresso – do przygotowania ristretto używa się tyle samo kawy, co w przypadku espresso, ale mniej wody i stosuje się też krótszy czas parzenia ).

Galliano Ristretto/Espresso powstaje z dwóch odmian kawowych ziaren o różnym stopniu palenia. To 55% ziaren arabica z Kolumbii i Brazylii oraz 45% robusty z Indii i Kenii. Arabica dodaje likierowi czekoladowej, delikatnej kremowości, podczas gdy robusta odpowiada za body i nuty goryczki. Likier jest skoncentrowany, wyrazisty, zdecydowanie mocno kawowy, z nutą lukrecji, przypalonych tostów, palonej kawy, ciemnej czekolady. W ustach dość pełny, z uderzeniem mocnej kawy, ale też lekko słodkich karmelowo-czekoladowych smaków oraz delikatnym lukrecjowym i anyżkowym muśnięciem, a wszystko jest bardzo dobrze zrównoważone. Intensywny kawowy likier świetny sam w sobie, ale też jako składnik koktajli.

Właśnie jeden z koktajli z użyciem tego likieru chcę wam teraz zaprezentować. To Caffé Concerto w mojej wersji, która smakuje naprawdę wyśmienicie.

Składniki ( 1 koktajl ):

50ml Galliano Ristretto

30ml whisky

15ml chili amaro ( np. Vecchio Amaro del Capo w jego czerwonej wersji lub innego amaro jakie macie pod ręką )

30ml espresso

tonic

suszony plaster pomarańczy, do dekoracji

Przygotowanie: Pierwsze cztery składniki wstrząsnąć dobrze w shakerze i przelać do szklanki typu highball wypełnionej kostkami lodu. Dopełnić około 30-50ml toniku i pozwolić, aby pianka urosła. Udekorować plastrem suszonej pomarańczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *