Ventisquero Grey GCM 2014

Chile od zawsze budziło moją sympatię, w szczególności gdy chodzi o wina. Stąd chętnie sięgam po butelki właśnie z tego kraju. Chile wyrobiło sobie międzynarodową renomę za sprawą odmian Merlot i Cabernet Sauvignon, choć od dłuższego czasu chilijskie winiarstwo kojarzymy przede wszystkim z Carmenere.

Jednak Chile to nie tylko Carmenere, Merlot czy Cabernet. Powstają tam również świetne Syrah, Sauvignon Blanc, Chardonnay, czy doskonałe kupaże, czego przykładem jest dzisiejsze wino Ventisquero Grey GCM 2014.

Tajemniczy skrót GCM w nazwie to nic innego jak pierwsze litery trzech szczepów, z których wino jest skomponowane: Garnacha, Carinena ( Carignan ), Mataro ( Mourvedre ). Mamy więc tutaj tradycyjny śródziemnomorski kupaż w nowoświatowym, chilijskim wydaniu.

Ventisquero to ambitny producent, który działa od 1998 roku. Należą do niego takie marki jak np. Yali, Ramirana, Kalfu, Root 1. Jednak to wina sygnowane marką Ventisquero są jego największą chlubą. Wytwórca posiada winnice w kilku z najważniejszych pod względem winiarskim regionach Chile: Maipo, Casablanca, Colchagua, Leyda, Huasco.

Najlepsze etykiety Ventisquero to bogate, aromatyczne Pangea ( Syrah ), Vertice ( kupaż Carmenere i Syrah ) i Heru ( Pinot Noir ). Tuż zaraz plasuje się linia Grey, która obejmuje kilka etykiet w tym soczysty, śródziemnomorski blend GCM.

Wina z gamy Grey trzymają wysoki poziom, grona do ich produkcji są ręcznie zbierane i pochodzą z pojedynczych parceli, części danej winnicy ( single block ).

Ventisquero Grey GCM to jak wspomniałem kupaż trzech odmian:
50% Garnacha, 25% Carinena, 25% Mataro. Grona pochodzą z podregionu Apalta w Dolinie Colchagua. Apalta to cenione miejsce produkcji czerwonych win z takich odmian jak przede wszystkim Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Syrah. To właśnie z Apalta pochodzą kultowe wina od znanych producentów jak choćby Montes czy Casa Lapostolle.

Grey GCM łączy w sobie inne odmiany, mniej typowe dla Apalta, jednak efekt jest naprawdę świetny. Winogrona pochodzą z 66 hektarowej winnicy La Robleria położonej na wysokości 200 – 475 m n.p.m. Producent podaje nawet dokładną cześć winnicy, w której grona rosną – Block 28. 100% wina dojrzewa w używanych beczkach z dębu francuskiego. Grey GCM to wino, które cechuje się niezwykłą pijalnością, elegancją i swoistą lekkością. Szata średnio rubinowa. Nos pełen czerwonych owoców w postaci świeżych malin i wiśni. Nie brakuje też ciemnej porzeczki, likieru porzeczkowego, jagody, odrobiny śliwki w czekoladzie, szczypty pieprzu, cynamonu i delikatnie ziemistego akcentu. Na podniebieniu wino ukazuje średnią budowę, świetną kwasowość, delikatne taniny, sporą dawkę soczystych owoców jagodowych. Bardzo gładkie, dobrze zrównoważone z długim finiszem. Pije się z niemałą przyjemnością.

Sprawdzi się do kiełbasek, wędlin i mięs na zimno, ale też do grillowanej czy pieczonej wieprzowiny, jagnięciny. Spróbowałbym zestawić to wino także z ostrzejszym, mięsnym curry .

Importer: Centrum Wina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: