Surowa czekolada, czyli zupełnie inny produkt niż to, co tylko czekoladą się nazywa. To wyjątkowa rzecz w porównaniu z tym, co masowo zalewa czekoladowy rynek. W dodatku powstaje w Polsce, więc tym bardziej warto się nią zainteresować.
Raw Cocoa to marka Surovital stworzona przez dwóch pasjonatów: Marcina i Karola. Jako jedyni w Polsce wytwarzają surową czekoladę z nieprażonego ziarna kakaowca pochodzącego z ekologicznych upraw. W Raw Cocoa nie ma miejsca na żadne sztuczne dodatki i konserwanty – tylko naturalne, organiczne składniki. Produkty sygnowane tą marką obalają mit, według którego czekolada jest niezdrowa. Surowa czekolada to bogactwo wartości odżywczych: znajdziemy w niej m. in. mikro i makroelementy, substancje antyoksydacyjne, flawanole. W przemysłowo produkowanych czekoladach próżno szukać tego typu związków – nie znajdziemy w nich nic poza całą masą ulepszaczy. Raw Cocoa to alternatywne i słuszne spojrzenie na czekoladę.

Wprowadzenie w życie idei surowej czekolady nie było łatwym przedsięwzięciem, o czym można przeczytać na stronie producenta. Jednak na szczęście dla miłośników prawdziwej czekolady, projekt ten powiódł się i dziś możemy cieszyć się tym, co oferuje Raw Cocoa.
Co sprawia, że produkty Raw Cocoa są wyjątkowe?
Przed wszystkim powstają z nieprażonego ziarna kakaowca odmiany Criollo pochodzącego z ekologicznych upraw z Peru. Proces ich wielogodzinnego konszowania przebiega w temperaturze nieprzekraczającej 45 stopni, co dodatkowo sprzyja zachowaniu cennych składników. Czekolady słodzone są odparowanym nektarem z kwiatu palmy kokosowej, dzięki czemu posiadają ciekawą nutę smakową. Ponadto, ten naturalny słodzik ma niski indeks glikemiczny i zawiera m. in. magnez, potas, żelazo. W składzie znajdziemy również organiczne masło kakaowe, a w poszczególnych tabliczkach także organiczne składniki typu superfoods jak np. jagody goji, acai, morwa. Pojawiają się też orzechy, wanilia. Ręcznie robione czekolady bez glutenu, soi, mleka w 100% z naturalnych składników najlepszej jakości bez żadnych ulepszaczy – oto surowa czekolada made in Poland.



Produkty Raw Cocoa obecne są nie tylko na polskim rynku, ale również zagranicą, za co należą się wyrazy uznania. Nie ma się w sumie czemu dziwić, gdyż te czekolady zasługują na to, aby można było je spotkać w najlepszych czekoladowych butikach i delikatesach. Więcej o poszczególnych tabliczkach Raw Cocoa już wkrótce.


I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something which not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy that I found this in my search for something concerning this.