Grillowana pierś z kurczaka z karmelizowaną rzepą

Soczysty kurczak w aromatycznej mieszance przypraw w towarzystwie karmelizowanej rzepy, a wszystko to skropione słodkawym miodowo – waniliowym sosem. Danie szybkie  w przygotowaniu, w sam raz na kolację po całym dniu pracy.

Składniki ( 1 porcja ):

  • 1 pierś z kurczaka
  • Mieszanka ulubionych przypraw ( ja użyłem 1 łyżeczkę wędzonej papryki oraz pół łyżeczki ras el hanout )
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 2 -3 łyżki octu winnego
  • Kawałek rzepy, pociętej na grubsze plastry

Przygotowanie:  Pierś z kurczaka nacieramy odrobina soli, pieprzu i mieszanką przypraw. Pieczemy w piekarniku w funkcji grill, aż kurczak ładnie się zarumieni, ale nie za długo, aby wciąż pozostał soczysty. Na patelnię wrzucamy czosnek, ziarenka wanilii, anyż, miód i podgrzewamy chwilę. Dodajemy ocet, wrzucamy rzepę i karmelizujemy ją z obu stron przez chwilę, aż ładnie się zrumieni. Gotową pierś z kurczaka wykładamy na talerz, obok kładziemy plastry rzepy i całość skrapiamy sosem z patelni

Potrawa jest delikatnie słodka, możemy więc dobrać winno z lekkim cukrem resztkowym np. Rieslinga, Vouvray. Sprawdzi się też południowoafrykański Chenin Blanc, Pinot Gris, Gavi. Z czerwonych można spróbować z Beaujolais, prostszym i owocowym Pinot Noir, podobnie jak z Anjou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: