Mediterranean Negroni

Negroni to jeden z moich ulubionych koktajli, a dziś jego nieco zmodyfikowana wersja. Klasyczny przepis znajdziecie tutaj. To receptura, która jak dla mnie będzie zawsze żywa i sam chętnie do tej klasyki wracam. Warto jednak czasem nadać negroni nowego wymiaru i spróbować tego koktajlu w innym wydaniu, jak choćby pod postacią pysznego Mediterranean Negroni.

Ta wersja urzekła mnie wyjątkowo i na pewno będę ją przygotowywać znacznie częściej. Zainspirowany greckim wkładem w świat alkoholi, a przede wszystkim oryginalną Metaxą oraz wspaniałym deserowym Vinsanto, przyrządziłem śródziemnomorską wariację tego popularnego koktajlu. W porównaniu z tradycyjną recepturą, tutaj pomijamy gin, natomiast dodatek słodkiego wermutu pozostaje bez zmian. Spróbujcie Mediterranean Negroni, jeżeli tak jak ja uwielbiacie klasyczne negroni.

Składniki ( 1 koktajl ):

30ml Metaxy 12 Stars ( można też użyć wersji 7 lub 5 Stars )

30ml Vinsanto ( można zastąpić 10-letnim porto tawny )

30ml Campari

30ml słodkiego lub wytrawnego czerwonego wermutu

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej i przelać do szklanki tupu tumbler wypełnionej kostkami lodu ( lub wymieszać wszystko bezpośrednio w szklance ). Można udekorować plastrem suszonej pomarańczy lub skórką pomarańczową.

Inspiracja przepisu: metaxa.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EnglishPolish
%d bloggers like this: