Barkan Classic Shiraz 2014

Do dziś pamiętam pierwszy kontakt  z winami  tego producenta, a właściwie z jednym z nich. Był to  Barkan Superieur Petit Verdot, którego próbowałem podczas targów Wine Expo Poland. Wino zrobiło na mnie kolosalne wrażenie i niezwykle zapadło w pamięć. Do prawdy świetne wino. Teraz sięgnąłem o półkę niżej ( a w zasadzie to nawet o dwie ) i otworzyłem Barkan Classic Shiraz.

Winiarnia Barkan powstała pod koniec XIX wieku. Obecnie należy do czołówki producentów win w Izraelu. W 2001 roku Barkan wykupił także markę Segal, która również oferuje wina, jednak obie marki są sprzedawane oddzielnie.  Od 25 lat  Barkan stale zdobywa za swoje wina nagrody i wyróżnienia na wielu międzynarodowych konkursach. Może pochwalić się ciekawym i sporym portfolio. Serie Superieur, Altitude, Special Reserve, Assemblage trzymają wysoki poziom, ale wcale nie gorzej jest z winami z niższej półki tego producenta, jak choćby z serią Reserve czy Classic. Do tego wszystkie wina są koszerne.

Barkan Classic Shiraz 2014 jest winem właśnie klasy podstawowej z portfolio producenta, jednakże całkiem dobrze zrobionym. Jest to 100 – procentowy Shiraz z krótkim pobytem w beczce. Winnice, z których pochodzą grona na to wino znajdują się w regionie Judea. Ten Shiraz może nie powala na kolana, ale pije się go przyjemnie. Od razu wita nas hojnym aromatem ciemnych owoców takich jak jeżyna, śliwka. Owoc jest dojrzały, wyraźny, ale jeszcze nie konfiturowy. Do tego przewija się tu odrobina czekolady, przypraw w stylu pieprzu. Jest to wino średnio pełnej budowy, ale za to z aksamitną, krągłą, miękką teksturą jak to często w Shirazach bywa. Kwasowość średnia, taniny miękkie i raczej delikatne. Usta z dominacją ciemnego owocu i z akcentami gorzko-korzennych przypraw. Bardzo poprawnie wykonane wino, przyjemne, nie wybitne, ale bez większych zastrzeżeń. Dobry, codzienny Shiraz.

Do soczystego kebabu, grillowanych mięs, kaczki ze śliwkami, chińskiej wieprzowiny lub żeberek w pięciu smakach, bliskowschodnich mięs przyprawionych kminem, pieprznego steka ( choć tu może winu brakować nieco mocy ). Warto też poeksperymentować z indyjskim mięsnym curry. Pasuje też do pikantnych kiełbasek i nieco tłustszych dojrzałych serów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Importer: Oktan Wina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: