Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Baileys Tiramisu – Wino ze Smakiem

Baileys Tiramisu

Tiramisu w bardziej nowoczesnej odsłonie zarówno pod względem receptury, jak i prezentacji. Wielbiciele klasyki, oryginalny przepis znajdą w tym wpisie. Obie wersje są grzechu warte i nie wyobrażam sobie, aby można było przejść obok nich obojętnie.

Tiramisu z dodatkiem likieru Baileys nie jest niczym nowym, a on sam świetnie tutaj pasuje wzbogacając cały deser swoim smakiem i aromatem. Jeśli lubisz tradycyjną recepturę tego włoskiego klasyka, wypróbuj poniższy przepis, a na pewno się nie zawiedziesz. Jest też duże prawdopodobieństwo, iż to właśnie on stanie się twoim ulubionym.

Składniki ( około 4 porcje ):

200ml likieru Baileys

150ml zaparzonego, gorącego espresso

50-70g ciemnej czekolady, posiekanej

2 łyżki cukru trzcinowego

100g podłużnych biszkoptów

200g mascarpone

mielona kawa, kakao do posypania

Przygotowanie: Wymieszaj gorącą kawę, cukier i czekoladę na gładką masę i odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj likier Baileys i biszkopty w malakserze lub blenderze na gładko.

Mascarpone przełóż do miski i dodaj 1/3 masy powstałej ze zmiksowania likieru i biszkoptów. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj pozostałą część masy i znów wymieszaj wszystko na gładko.

Na dnie kieliszków koktajlowych umieść masę powstałą z kawy, czekolady i cukru. Następnie przykryj to warstwą kremu mascarpone z Baileys. Posyp mieloną kawą i/lub kakao, dodaj kawałek biszkoptu i czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *