Tiramisu w bardziej nowoczesnej odsłonie zarówno pod względem receptury, jak i prezentacji. Wielbiciele klasyki, oryginalny przepis znajdą w tym wpisie. Obie wersje są grzechu warte i nie wyobrażam sobie, aby można było przejść obok nich obojętnie.
Tiramisu z dodatkiem likieru Baileys nie jest niczym nowym, a on sam świetnie tutaj pasuje wzbogacając cały deser swoim smakiem i aromatem. Jeśli lubisz tradycyjną recepturę tego włoskiego klasyka, wypróbuj poniższy przepis, a na pewno się nie zawiedziesz. Jest też duże prawdopodobieństwo, iż to właśnie on stanie się twoim ulubionym.
Składniki ( około 4 porcje ):
200ml likieru Baileys
150ml zaparzonego, gorącego espresso
50-70g ciemnej czekolady, posiekanej
2 łyżki cukru trzcinowego
100g podłużnych biszkoptów
200g mascarpone
mielona kawa, kakao do posypania
Przygotowanie: Wymieszaj gorącą kawę, cukier i czekoladę na gładką masę i odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj likier Baileys i biszkopty w malakserze lub blenderze na gładko.
Mascarpone przełóż do miski i dodaj 1/3 masy powstałej ze zmiksowania likieru i biszkoptów. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj pozostałą część masy i znów wymieszaj wszystko na gładko.
Na dnie kieliszków koktajlowych umieść masę powstałą z kawy, czekolady i cukru. Następnie przykryj to warstwą kremu mascarpone z Baileys. Posyp mieloną kawą i/lub kakao, dodaj kawałek biszkoptu i czekolady.