Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Tiramisu – Wino ze Smakiem

Tiramisu

Tiramisu to deser, który przynajmniej raz próbował chyba każdy. Ta słodka, włoska klasyka cieszy się niesłabnącą popularnością i nie ma się czemu dziwić. Dobre i prawdziwe tiramisu to jak dla mnie świetna deserowa opcja. I choć samo w sobie do najlżejszych słodkości nie należy, to od czasu do czasu warto skusić się na kawałek lub dwa.

Przygotowanie tiramisu nie jest skomplikowane. Jednak w niektórych miejscach, gdzie można go skosztować, jego wykonanie i smak pozostawia wiele do życzenia. Duża popularność deseru sprawia, że z jego jakością nie zawsze jest tak, jak być powinno. Dlatego też najlepiej zrobić je samemu. Potrzeba tylko kilku dobrych składników i autentyczne tiramisu możemy zaserwować sobie sami. Do tego filiżanka kawy i perfekcyjny zestaw gotowy ( choć kawa to nie jedyny wybór, a inne sugestie jak zawsze na końcu wpisu ).

Tiramisu doczekało się swoich różnych wersji, jednak poniżej znajdziecie przepis na to oryginalne. Można przygotować je tradycyjnie, czyli w podłużnej formie, a następnie kroić na kawałki lub podać go w indywidualnych naczynkach, pucharkach itp.

Składniki:

200ml zaparzonego espresso

30ml amaretto

3 całe jajka

3 żółtka

80g cukru pudru

250-300g podłużnych biszkoptów

600g mascarpone

kakao, do posypania

Przygotowanie: Zaparzoną kawę wymieszać z likierem i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasny i puszysty krem przez około 5 minut. ( najlepiej w robocie kuchennym ). Następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty.

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć je z kremem mascarpone mieszając delikatnie łyżką. Biszkopty namoczyć na sekundę w kawie i na dnie naczynia ułożyć z nich jedną warstwę. Oprószyć je kakao. Na biszkopty nałożyć połowę kremu i delikatnie go rozsmarować. Kolejno rozłożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie oprószyć kakao. Rozłożyć pozostałą część kremu i znów posypać kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc i podawać pokrojone na kawałki.

Tiramisu warto podać z filiżanką dobrej kawy, ale też z vin santo, porto tawny, Muscatem de Beaumes-de-Venise, sauternes, banyuls, słodką marsalą, maderą bual.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *