Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Bodegas Nodus – wina z okolic Walencji – Wino ze Smakiem

Bodegas Nodus – wina z okolic Walencji

Dziś nieco o śródziemnomorskim wybrzeżu Hiszpanii i samym regionie Walencji, gdyż to właśnie stąd dotarły do mnie w ostatnim czasie trzy etykiety. Winiarsko to dla wielu pewna niewiadoma, gdyż przeciętny miłośnik wina nie ma zbyt dużej wiedzy o miejscowym winiarstwie, apelacjach, choć istnieje spora szansa, że kiedyś w jego kieliszku gościło wino z tej części Hiszpanii. Szczególnie podczas wakacji w tym rejonie wybrzeża Półwyspu Iberyjskiego.

Wielu z was, Walencja kojarzy się pewnie z paellą i pomarańczami, jednak w okolicy powstają również bardzo ciekawe wina. Poza D.O. Valencia, najbardziej znaną i największą pod względem nasadzeń apelacją regionu jest Utiel-Requena znajdująca się na zachód od samego miasta Walencja. Dominuje w niej czerwona odmiana bobal, a obszar ten specjalizuje się właśnie w winach czerwonych. Producenci wytwarzają etykiety jednoodmianowe z tego szczepu, a nierzadko mieszają go również np. z cabernet sauvignon czy tempranillo. Utiel-Requena dostarcza obecnie znakomitych przykładów młodych win, jak i takich bardziej złożonych i dojrzałych, co znacznie odbiega od masowej produkcji z przeszłości. Region ten jest w większości płaski i suchy. Klimat jest dość jednolity, mamy tutaj warunki przejściowe między klimatem śródziemnomorskim a kontynentalnym. Obszar leży na płaskowyżu, 70 km w głąb lądu od wybrzeża i około 700 m n.p.m. choć niektóre winnice są położone jeszcze wyżej.

źródło: vineyards.com

Bodegas Nodus, którego wina mam przed sobą, to producent położony właśnie w ramach apelacji Utiel-Requena. Winiarnia została założona w 1985 roku w wyniku dążenia jednej rodziny do doskonałości w sztuce winiarskiej, jednocześnie pracując w harmonii ze środowiskiem naturalnym. Adolfo de las Heras Marín, napędzany swoją pasją do winiarstwa, założył bodegę po nabyciu jednej z najcenniejszych ekologicznie i enologicznie posiadłości w regionie Walencji. El Renegado ma 540 ha pomiędzy winnicą a lasem, z czego ponad 80% obejmuje rodzime winnice bobal z krzewami mającymi ponad 40 lat. Don Adolfo był jednym z pionierów wprowadzenia na ten obszar innych odmian, takich jak merlot i cabernet sauvignon. Był także jednym z pierwszych producentów wysokiej jakości wina butelkowanego. Przez pierwsze kilka lat firma sprzedawała młode wina, odkrywając jednocześnie nowe mieszanki i metody produkcji. Syn założyciela, Adolfo de las Heras Polo, przejął bodegę pod koniec lat 90. i zrewolucjonizował ją.

źródło: bodegasnodus.com

Adolfo de las Heras Polo sprowadził resztę odmian oferowanych obecnie przez winnicę, takich jak np. syrah, chardonnay, cabernet franc. Następnie rozpoczął prace związane z budową nowoczesnej piwnicy, linią rozlewniczą i przekształceniem starego gospodarstwa w piękny hotel. Od końca lat 90. do 2020 roku Adolfo, kierując się skrupulatnością i wiedzą, dostosował posiadłość i winiarnię do potrzeb swojego nowego projektu: produkcji win gatunkowych. W 2005 roku w wyniku wysiłku i pracy całego zespołu, powstało pierwsze wino wysokiej jakości. To wtedy zaczęto także dłużej leżakować wina w beczkach z różnego rodzaju dębu, co nadawało winom większą złożoność i szlachetność.

Bodegas Nodus posiada swoje winnice w jednym z z najlepszych obszarów do uprawy winorośli w regionie Utiel-Requena. Winnice o powierzchni 200 ha obsadzone są głównie rodzimą odmianą bobal, ale też syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, tempranillo i chardonnay.

źródło: bodegasnodus.com

Dzięki samemu producentowi, trafiły do mnie jego trzy etykiety, które z przyjemnością poddałem degustacji.

Chaval Tinto Bobal D.O. Valencia 2023 to wino z linii Chaval, organiczna produkcja, młoda czerwień powstała w 100% z odmiany bobal. Selekcja winogron, kontrolowana fermentacja w niskiej temperaturze i długa maceracja w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Etykieta częstuje nas sporą świeżością i intensywnością czerwonych i ciemnych owoców jak porzeczki, wiśnie, truskawki, jagody. Do tego nuta likieru cassis, świeże zioła, trochę śliwki, goździków. Wino zapewnia wiśniową kwasowość, jest lżejszej budowy, nieskomplikowane, z lekko zadziorną taniną, owocowe, świeże, dobre na co dzień.

Pasuje do deski szynek, wędlin, serów, sosu pomidorowego, dań z ryżem, paelli z chorizo, kiełbasek z grilla, pieczonego kurczaka.

Nodus Bobal Utiel-Requena 2022 to pozycja z flagowej linii Nodus. Organiczna produkcja, selekcja winogron bobal z najlepszych winnic, kilka miesięcy dojrzewania w dębowych francuskich beczkach. W kieliszku dojrzale czerwone i ciemne owoce, śliwka, ciemna wiśnia, jeżyna, malina, sok z granatu, lukrecja, nuty tostowe, korzenne przyprawy, trochę dymu, lekko ziemiste z muśnięciem wanilii. Krągłe, soczyste, z umiarkowaną ilością dość łagodnych tanin, bardzo pijalne, solidne i smaczne.

Do mięsa z grilla, pieczonej wieprzowiny, jagnięciny, wędzonego mięsa, chorizo, potrawki z królika, grillowanej kaszanki, marokańskiego tadżinu z jagnięciną.

Nodus DP Utiel-Requena 2021 to limitowana do 5000 butelek edycja, 100% bobal z parceli El Olivar na terenie posiadłości El Renegado, organiczna produkcja, dojrzewanie w beczce. Ładnie dopracowane wino o bogatszej materii, z nutami ciemnych dojrzałych owoców spod znaku jeżyny, czarnej porzeczki, leśnych jagód, akcentami palonego drewna, szczyptą ziół, konfiturą z ciemnych owoców, cassis, sosem z pieczonej figi, czekoladą. Pełniejsze na podniebieniu, z hojną dawką miękkich tanin, dobra kwasowością i z hiszpańskim charakterem. Całkiem udana i poważna pozycja w kontekście relacji jakości do ceny.

Sprawdzi się z mięsną kuchnią – od grilla, po pieczone i duszone potrawy mięsne, pasuje również do dojrzalszego, średnio twardego sera.

Wina otrzymałem od producenta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *