Barolo południa

Tak często bywa nazywane Aglianico. Wina z tej odmiany są taniczne, potężne, o pełnej budowie, ze sporym potencjałem dojrzewania, podobnie jaki ich kolega Barolo z północy, do którego są porównywane.  Jakościowe wina powstające z Aglianico, a szczególnie Aglianico del Vulture, Taurasi i Aglianico del Taburno, są uważane za jedne z najlepszych win w całych Włoszech.

Bohaterem dzisiejszego wpisu będzie Aglianico pochodzące z regionu Bazylikata, a więc Aglianico del Vulture, a dokładnie Vigneti del Vulture Pipoli Zero Aglianico del Vulture DOC 2014.

 

 

 

 

 

 

 

Aglianico del Vulture pochodzi z Bazylikaty, winogrona do jego produkcji są uprawiane na wulkanicznych glebach na wysokości 450 – 600 m n.p.m. wokół wzgórza Monte Vulture, wygasłego wulkanu w północnej części regionu. Inne znane Aglianico, jak wspomniane Taurasi i Aglianico del Taburno powstają w regionie Kampania. Jeżeli chodzi o Aglianico del Vulture to posiada ono status DOC. Te wina są wypuszczane na rynek zwykle po co najmniej rocznym okresie dojrzewania. Mamy tez wersję Aglianico del Vulture Superiore DOCG, które z kolei pojawia się na rynku po trzech latach dojrzewania ( min. rok w beczce i rok w butelce ). I wreszcie Aglianico del Vulture Superiore Riserva DOCG – pojawia się na rynku po pięciu latach dojrzewania, z czego min. dwa lata musi spędzić w beczce, a rok w butelce. Aglianico del Vulture o statusie DOCG to jedyne DOCG w Bazylikacie.

Vigneti del Vulture Pipoli Zero Aglianico del Vulture 2014 to wino klasyfikowane jako DOC. Posiada rubinowo-purpurową suknię. Pachnie smażonym bekonem, wędzonym mięsem, czarnymi i czerwonymi owocami. Jest dość silnie zbudowane, z miękkimi taninami, sprężyste, ale i świeże, odpowiednio kwasowe. Usta owocowe z dodatkiem korzennych przypraw, z delikatnym mineralnym posmakiem. Z etykiety można wyczytać, że wino powstało bez dodatku dwutlenku siarki.

Mnie ta butelka Aglianico towarzyszyła podczas weekendowego grilla w ogrodzie. Aglianico przyda się do cięższych, intensywnych w smaku połączeń kulinarnych. Powyższe Aglianico, które piłem  nie jest jeszcze najpotężniejszym przedstawicielem tej odmiany, jednak jest to wino dość mocno zbudowane. Będzie pasować do  grillowanych mięs, dań w stylu barbecue, duszonych mięs, gulaszy, makaronów z sosami mięsnymi, zapiekanek, dojrzalszych serów.

Importerem wina jest Vininova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: